Datum objave: 26. Listopad 2023

GREEN EYE FESTIVAL / Zanimljivi dokumentarci i rasprava o ekološkim izazovima u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi dan Green Eye Festivala protekao je u znaku inspirativnih dokumentaraca i zanimljive panel-rasprave o klimatskim promjenama

Planet Zemlja jedino je tlo pod nogama koje imamo. Zato je Festival simbolično otvorio dokumentarac Zajedničko tlo (Common Ground), koji istražuje put prema ekološkom uzgoju hrane i obnovi našeg zdravlja i okoliša.

U popodnevnim satima posjetitelji će moći pogledati još dva dokumentarca: u 17 sati Uspon dubina (Deep Rising), priču o geopolitičkim, znanstvenim i korporativnim intrigama, koja istražuje svjetsku energetsku krizu i njezin utjecaj na duboko oceansko dno, ključno za naš opstanak, a u 19 sati Sve što diše (All That Breathes), dokumentarac nominiran za Oskara, koji govori o dvojici braće koja su posvetila život borbi za zaštitu crnih lunja, veličanstvenih ptica grabljivica, ključnih za ekosustav New Delhija.

Prvi dan obilježila je i panel-rasprava u kojoj su istaknuti stručnjaci iz različitih sektora raspravljali o pitanjima vezanim za očuvanje okoliša i održivi razvoj, kako bi sudionici i publika stekli dublji uvid u ekološke izazove s kojima se Hrvatska suočava.

Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, naglasivši važnost obnove prirode, predstavio je prijedlog uredbe Europske komisije koja bi pridonijela oporavku narušene prirode u Europskoj uniji. Govorio je i o primjenjivosti koncepta regenerativne poljoprivrede u Hrvatskoj i njegovoj usklađenosti sa zaštićenim područjima.

Anamarija Matak, ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, navela je probleme povezane s kemijskim proizvodima u industrijskoj poljoprivredi i divljim odlagalištima, istaknuvši važnost njihova praćenja i nadzora u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti