Datum objave: 24. Listopad 2023

Mira Lepur otišla iz Razvojne agencije bez da joj je itko rekao protokolarno "hvala" za milijunske projekte i osmogodišnji rad

Diana Ferić
Diana Ferić

Mira Lepur više nije ravnateljica Razvojne agencije Šibensko – kninske županije na čelu koje je provela dva četverogodišnja mandata. Na treći natječaj koji je poništen jer niti jedna od četvero kandidata nije ispunjavao tražene uvjete, nije se niti javila. Odlazi u privatni sektor i nastavlja suradnju s EU institucijama.

Danas se prigodnim riječima oprostila od šibenskih novinara i medija s kojima je od prvog dana surađivala.
“Ovim putem željela bih vas obavijestiti da je dana 19. listopada ove godine završio moj drugi četverogodišnji mandat ravnateljice javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.  Ovom prilikom bih vam se svima htjela zahvaliti na odličnoj suradnji, kontinuiranom praćenju rada Razvojne agencije ŠKŽ i prenošenju brojnih događaja koje smo organizirali unutar različitih projekata. Svima vam želim puno uspjeha u vašem daljnjem radu a nadam se i budućoj  suradnji, u jednom novom kontekstu i s novim izazovima”, napisala je u svojoj e mail poruci ta skromna akademska glazbenica, profesorica klavira, stručnjakinja za međunarodne odnose, koja je ostvarila zavidnu europsku karijeru.

 Na posebno linku navela je sve što je za njezina dva mandata napravljeno, a možete pogledati ovdje

Prije osam godina se u rodni grad vratila s dužnosti konzultantice u Općoj upravi za zapošljavanje i socijalne poslove Europske komisije u Bruxellesu i prihvatila posao ravnateljice Razvojne agencije Šibensko – kninske županije.

U njezinom CV piše da su joj međunarodni odnosi, geopolitika, međunarodno pravo, diplomatsko i konzularno pravo, komunikacijske vještine, međunarodne financije i međunarodni ekonomski odnosi uža specijalnost, a da se u vezi s tim služi znanjem o Europskoj politici te tehnikama pregovaranja, vanjskih odnosa Francuske, Njemačke i Velike Britanije te da govori četiri strana jezika. Ta je znanja stekla studirajući na Institutu za međunarodne odnose Sveučilišta Marc Bloch u Strasbourgu u Francuskoj i to joj je, za sada, odredilo karijeru za koju je iskustva stjecala u europskim institucijama.

Za njezinog upravljanja Razvojnom agencijom uređen je i ustrojen ABC, pokrenut je i projekt Europa Direct kao kontakt točka Europske komisije za šibensko - kninsku regiju  regiju. osnovana je  udruga Emedea iz projekta Razvojne agencije “Partnersko vijeće za tržište rada”. Proveli su brojne milijunske projekta kako ja jedinice lokalne samouprave tako i za privatni sektor koji se odnose na niz djelatnosti od implementiranja novih tehnologija, zaštite okoliša, marikulture, školstva, potpore jedinicama lokalne samouprave, zdravstvo, edukaciju. turizam… Gledajući samo taj kvantitativni učinak njezina osmogodišnjeg mandata bilo bi pristojno i politički oportuno da se aktualna županijska vlast od nje službeno oprostila i zahvalila joj na svemu tome. Umjesto toga bila je tema stranačkog prepucavanja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

Mira Lepur nikada nije o tome željela pričati, ali poznato je da je nova županijska vlast njezin rad pratila pod posebnim povećalom koje je ona doživjela kao svojevrsni pritisak pa je vjerojatno to razlog što se nije javila na novi natječaj za ravnateljicu.
Privremeno će je, do izbora novog ravnatelja, zamjenitiŽeljko Šimunac.
Na prošloj sjednici Županijskog vijeća , HDZ -ovi vijećnici upozorili su na t da se u toj agenciji rasipa stručni kadar i da je na sceni kriza upravljanja. Župan Marko Jelić je to opovrgnuo tvrdeći da je riječ o “fluktuirajućoj djelatnosti. Željko Šimunac je potvrdio da je u posljednje vijeme otišlo četvero zaposlenika – jedna u državnu Lučku upravu,a troje u Poreznu upravu , ali da su obili petero novih, uz ostalo jednu kolegicu iz Istre.
Zamjenica župana Iris Ukić Kotarac je na toj sjednici, odgovarajući vijećnicima HDZ -a kazala kako “nitko nije došao u Razvojnu bez amenovanja HDZ-a,a da su dvije godine nereda u Županiji rezultat nediranja starih kadrova.

“Na početku mandata poslala sam dopis Miri Lepur u kojem sam zatražila izvještaj na kojim se projektima radi kako bih dobila uvid što tko radi i na koja područja je orijentiran. Odgovor na moj mail dobio je župan, koji meni to nije proslijedio. Rečeno mi je da ja kao zamjenica mogu dobiti podatke ukoliko podnesem zahtjev za pristup informacijama, pečatiran i potpisan”, podsjetila je na početak svog odnosa sa sada bivšom ravnateljicom Mirom Lepur.

Iz kategorije: Vijesti