Datum objave: 19. Listopad 2023

ŠIBENIK - STUDENTSKI GRAD / Na Veleučilištu u šest godina broj studenata pao za 50 posto, na Palacinu popunjena samo trećina kapaciteta

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr.sc Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku u nekoliko se navrata pohvalio kako to veleučilište ove studentske godine  bilježi porast studenata upisanih na prvu godinu u odnosu na lanjsku godinu što je točno, ali prvenstveno zahvaljujući novog Studiji sestrinstva na koji su upisali 40 izvanrednih studenata.

No kada se pogleda statistika prijašnjih godina, recimo od 2016. godine do danas situacija je više nego zabrinjavajuća jer je broj studenata drastično smanjen U sedam godina je pao za 100 posto.  Primjerice lani su  imali 592 upisanih studenata, a ove godine ih imaju  528. U 2021. godini  ih je bilo 668 , 2019. njih 748 ili primjerice 2017. kada ih je bilo 1027, dvostruko više nego ove godine. Zanimljivo je i da je ove godine imaju više upisanih izvanrednih nego redovnih studenata. dok  je, primjerice, 2017. godine bilo samo 195 izvanrednih studenata naspram 825 redovnih. 

„Prema posljednjim ažuriranim podacima,  nakon što je proveden drugi upisni rok na diplomskim studijima i prijelazi s drugih visokoobrazovnih ustanova, Veleučilište u Šibeniku je u prve godine prijediplomskih i diplomskih studija upisalo ukupno 244 studenta što predstavlja povećanje od 28% u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo upisano 190. Veleučilište je niz godina bilježilo pad broja upisanih studenata, kao i većina visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj s obzirom na to da je broj maturanta, pa se nadamo da ova godina predstavlja prekretnicu. Trenutno imamo upisano oko 538 studenata te očekujemo još 30-ak Erasmus studenata na proljeće s čime bismo se približili prošlogodišnjoj brojci od 592 upisana studenta. Međutim, da bi i ukupan broj studenata na Veleučilištu počeo rasti potrebno je i sljedeće godine upisati barem približan broj studenata kao i ove godine jer nam je ove godine "izašla" odnosno diplomirala generacija 2018./2019. koja je imala skoro 300 upisanih studenata. Nova kvota od 20 mjesta za redovne studente na sestrinstvu i novi studij iz polja računarstva za koji upravo pišemo elaborat trebali bi pridonijeti tome ”, objašnjava Runjić te dodaje da su mogli ove godine imati i veći broj studenata jer ih je na njihova dva najtraženija studija – Studij sestrinstva i Studij javne uprave 60 -ero ostalo ispod crte. 
Povećanje broja izvanrednih studenata, smatra Runjić postalo je pravilo jer, kako kaže, sve više mladih u Hrvatskoj radi i prisiljeni su izvanredno studirati pa se zbog njih na nekim studijima  nastava izvodi isključivo popodne. 
 
U takvoj situaciji ne iznenađuje da je u novom, luksuznom domu na Palacinu u koji je uloženo 12 milijuna eura, zahvaljujući EU projektu i koji ima oko 300 kreveta  ipak samo trećina kapaciteta popunjena no Runjić ističe da je to očekivano i tvrdi kako je taj dom građen za narednih 20 godina. „ U novom domu je smješteno 105 studenata što je  već sada više nego u bivšem domu na Šubićevcu  u kojem je bilo 85 studenata. U  proljeće kada dođu strani studenti biti  bit će ih oko 140. Potrebno je istaknuti da je dom prvenstveno građen za studente u nepovoljnom materijalnom položaju kako bi im se osigurao pristupačan smještaj. Prilikom pisanja projektne prijave početni indikator je bio 55 studenata u nepovoljnom položaju u tadašnjem studentskom doma na Šubićevcu, dok je cilj pet godina od otvaranja Palacina 190 studenata u nepovoljnom položaju smjestiti u dom. Već ove godine imamo u domu 90-ak takvih studenata te vjerujemo da ćemo kroz pet godina ostvariti zadanu brojku od 190, a ostatak popuniti s drugim studentima uključujući i one iz Erasmusa s obzirom na to da je dom građen da zadovolji potrebe za studentskim smještajem u Šibeniku za sljedećih 20-ak godina” , kaže on što znači da se svjesno potrošio toliki novac u nešto što bi moglo biti u punoj funkciji za 20 godina, a to je teško očekivati s obzirom na rend pada broja studenata. Tome treba dodati da je sveučilišni Studij energetike u Šibeniku  upisalo samo 11 studenata od planiranih 50.
Iz kategorije: Vijesti