Datum objave: 18. Listopad 2023

PROJEKT CAMINO ŠIBENIK : Šibenska turistička zajednica primljena u Europsku federaciju Putova sv. Jakova

Diana Ferić
Diana Ferić

Turistička zajednica grada Šibenika primljena je u punopravno članstvo Europske federacije Putova sv. Jakova na godišnoj skupštini Europske federacije Putova sv. Jakova (European Federation of Saint James Way), održanoj u poljskom gradu Torunu,. Riječ je o instituciji koja djeluje pri Vijeću Europe i okuplja javne institucije koje djeluju na zaštiti i promociji europske mreže Putova sv. Jakova - Camino de Santiago.

Tijekom sudjelovanja na godišnjoj skupštini Federacije, Ivan Elez iz Turističke zajednica grada Šibenika, predstavio je sudionicima bogatu šibensku baštinu vezano za štovanje sv. Jakova i hodočašće prema njegovom svetištu u Santiago de Composteli, koja datira još od 1203. godine  Ova drevna tradicija obnovljena je krajem 2022. kroz projekt Camino Šibenik - dio hrvatske i europske mreže putova sv. Jakova kojima od Marine, preko Šibenika do Pirovca hoda sve veći broj turista ne samo iz brojnih europskih zemalja nego i SAD, Kanade te Australije.

Kako je iduća godina na razini EU proglašena Godinom kulturnih ruta, a Camino je prva službeno proglašena kulturna ruta Vijeća Europe, članstvo u Europskoj federaciji otvara nam niz mogućnosti za suradnju s europskim partnerima na promociji šibenske baštine vezane za Put sv. Jakova, koja je prepoznata kao iznimno značajna na europskoj razini”, izjavio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

Camino Šibenik  projekt je realiziran u suradnji TZ grada Šibenika i Bratovštine sv. Jakova službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji - Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj, uz potporu TZ Marina, TZ Rogoznica, TZ Primoštena i TZ Vodica.

 

 

Iz kategorije: Vijesti