Datum objave: 13. Listopad 2023

MURVA POBIJEDILA / Impresivna murva na Skradinskom buku proglašena je Hrvatskim stablom godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Impresivna murva na Skradinskom buku proglašena je pobjednikom natjecanja Hrvatsko stablo godine 202. Njezina priča Zelena dama Nacionalnog parka „Krka“ osvojila je srca i podršku 653 glasača. Natjecanje je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a uz murvu sa Skradinskog buka natjecala se i Sestrica iz Mikluševaca, crna topola iz Vukovarsko-srijemske županije, s kojom nam je bila čast sudjelovati.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u ime Republike Hrvatske, ponosno će nominirati murvu na Skradinskom buku za Europsko stablo godine 2024., koje će biti proglašeno na natjecanju koje će se održati u veljači i ožujku iduće godine. Ta inicijativa okuplja najljepše i najznačajnije drveće iz cijele Europe, čime se promovira očuvanje prirode i biološke raznolikosti. Očekuje se da će se hrvatsko stablo biti dostojan predstavnik našeg prekrasnog krajolika i prirodne baštine na europskoj pozornici.

Jako smo počašćeni time što smo imali priliku da Zelena dama Nacionalnog parka 'Krka', predivna murva na Skradinskom buku, bude proglašena Hrvatskim stablom godine u 2023. Ova iznimna murva postala je ne samo simbol našega Parka, nego i dugogodišnjeg očuvanja prirode i njezine neprocjenjive vrijednosti. Ova pobjeda rezultat je suradnje, truda i strasti svih onih koji prepoznaju važnost očuvanja prirodnih resursa. Želimo izraziti duboku zahvalnost svim glasačima koji su podržali našu Zelenu damu i pridružili se našem nastojanju za očuvanjem prirode“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Nominacija naše murve za prestižno Europsko stablo godine 2024. pruža nam priliku da dijelimo priču o ovoj prekrasnoj murvi i promičemo važnost očuvanja prirode ne samo u Hrvatskoj, već i širom Europe. Ova murva predstavlja bogatstvo i ljepotu našega krajolika, pa smo ponosni što je ona izabrana kao predstavnik naše zemlje na europskoj pozornici. To natjecanje ne samo da ističe estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom i ljudima. Stabla su svjedoci vremena, čuvari povijesti i važni činioci očuvanja bioraznolikosti. Kroz natjecanje Hrvatsko stablo godine i nominaciju za Europsko stablo godine promoviramo svijest o njihovoj važnosti.

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje što ga u prirodnoj i kulturnoj baštini imaju stara stabla, koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost određenog stabla, već i priča o njemu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom i ljudima. Stoga se takvim natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču da se uključe u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Zahvaljujući toj vrsti natjecanja stabla se promiču kao važan element u zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti, iznimno važan za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Iz kategorije: Vijesti