Datum objave: 13. Listopad 2023

Gradonačelnik Željko Burić na poziv Veleposlanstva Republike Albanije posjetio albanski grad Pogradec

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa suradnicima u posjetu je Pogradecu, albanskom gradu smještenom na obali Ohridskog jezera. Posjet je realiziran na poziv Veleposlanstva Republike Albanije, veleposlanika NJ.E. Rize Pode i gradonačelnika Pogradeca Ilira Xhakollija.
Pogradec je značajan albanski turistički centar i mjesto bogate povijesne baštine, što su doticajne točke sa Šibenikom koje pružaju mogućnosti razvoja suradnje ovih dvaju gradova. Gradonačelnik Burić u okviru posjeta sastao se s gradonačelnikom Ilirom Xhakollijem koji mu je predstavio potencijale i razvojne mogućnosti Pogradeca.
-Čuo sam o ljepotama Šibenika i bogatoj povijesti koju baštinite i zaista mi je zadovoljstvo pozdraviti vas u našoj zemlji. I naš grad se ponosi svojom bogatom povijesnom baštinom i prirodnim ljepotama koje pokušavamo iskoristi kako bi prostor uz Ohridsko jezero na koje smo naslonjeni učinili atraktivnim tijekom cijele godine. Razvijamo intenzivan sportski turizam, a u zoni Pogradeca se nalazi jedno od najstarijih naselja u Europi koje, kao jako vrijedan arheološki lokalitet, želimo učiniti dostupnim i vidljivim posjetiteljima. Naši prioriteti u prethodnom razdoblju su bili ulaganja u infrastrukturne projekte, razvoj vodovodne mreže, uređenje prometnica, rasvjete te unaprjeđenje školstva. Imamo mnogo planova za budućnost i vjerujemo da ćemo upravo povezujući se sa Šibenikom dobiti kvalitetne savjete za njihovo ostvarenje, kazao je Xhakolli, iskazavši dobrodošlicu šibenskom izaslanstvu.
Predstavnike Pogradeca zanimala su iskustva Šibenika vezana uz povlačenje europskih sredstava, osobito onih iz pretpristupnih fondova Europske unije te mogućnosti gospodarske suradnje i povezivanja Šibenika s ovim albanskim gradom.
-Našim albanskim prijateljima na putu k Europskoj uniji možemo ponuditi bogato iskustvo Šibenika s Europskim fondovima koji su nam omogućili brojna ulaganja i učinili naš grad poželjnom sredinom za život i rad te atraktivnom turističkom destinacijom. Naša gospodarska zona jedna je od najpotentnijih u Republici Hrvatskoj, a proizvodni sektor je svakako onaj kojemu dajemo prioritet, - kazao je gradonačelnik Burić, dodavši i da je upravo Šibenik prostor u kojem su svoj dom pronašli brojni pripadnici albanskog naroda.
Izaslanstvo Grada Šibenika na povratku iz Republike Albanije posjetit će i Janjevo, najstariju hrvatsku dijasporu koja je na prostoru Kosova prisutna još od 14.stoljeća.

Iz kategorije: Vijesti