Datum objave: 12. Listopad 2023

Nastavljeno istraživanje na arheološkom lokalitetu Mukoše kod Goriša, očekuje se otkrivanje tajne koju skriva

Diana Ferić
Diana Ferić

Započela je ovogodišnja kampanja odnosno nastavak istraživanja na iznimnom arheološkom lokalitetu Mukoše kod Goriša, priopćili su iz Muzeja grada Šibenika.

Pred nama je veliki izazov da otkrijemo koju nam tajnu Mukoše kriju. Nastavlja se uspješna suradnja Muzeja grada Šibenika i Instituta za arheologiju iz Zagreba. Istraživanja financiraju Ministarstvo kulture i medija RH, Šibensko kninska županija i Grad Šibenik. N.P. Krka na opetovanoj pomoći koja nam puno znači”, napisali su.

 

Riječ je o sakralnom objektu iz kasne antike ili srednjeg vijeka  Nalazi se nedaleko od sela Goriš. U narodu se priča da je tu nekada davno bila crkva sv. Jurja. Lokalitet je otkrio župnik Konjevrata fra Albert Marić pri čišćenju terena i odmah o tomu izvijestio Muzej grada Šibenika. Arheolozi su potvrdili da je riječ o objektu dimenzija 25 x 25 metara čiji su zidovi mjestimično sačuvani i do visine od 2,5 metra. Pretpostavljaju da je to sakralni objektu iz vremena kasne antike ili srednjeg vijeka, ali do sada nije pronađen ni jedan artefakt koji bi ga mogao vremenski odrediti. Riječ je o impozantnoj građevini kojoj nije slična ni jedna druga na ovim prostorima.

 

 

Iz kategorije: Vijesti