Datum objave: 12. Listopad 2023

Papa Franjo radosno pozdravio šibenske vjernike: Vaše zajedništvo s rimskim biskupom neka vam pomogne da budete graditelji sloge i mira u svijetu u kojemu živite kao radosni Kristovi svjedoci.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Četvrtog dana hodočašća vjernika Šibenske biskupije u Rim, hodočasnici su sudjelovali na  općoj audijenciji kod pape Franje. Desetero vjernika osobno se susrelo sa papom.
-S osobitom radošću pozdravljam svećenike i vjernike iz Šibenske biskupije, predvođene njihovim biskupom. Dragi prijatelji, dok slavite jubilej 725 godina od osnutka vaše biskupije, ovim hodočašćem na grobove apostola Petra i Pavla zahvaljujte Bogu za sve darove koje ste primili. Vaše višestoljetno zajedništvo s rimskim biskupom neka vam pomogne da budete graditelji sloge i mira u svijetu u kojemu živite kao radosni Kristovi svjedoci. Dok vas pratim u vašemu zahvaljivanju, zazivam zaštitu vašeg zaštitnika sv. Mihovila Arkanđela te vas od srca blagoslivljam, - poručio je papa Franjo šibenskim hodočasnicima.
Misno slavlje je slavljeno u bazilici svetog Petra na oltaru Katedre svetog Petra. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić koji je i izrekao prigodnu homiliju. Preko misnog slavlja pjevali su Pivači svetog Jakova.U homiliji biskup je poručio da slaveći velikane vjere sv. Petra i Pavla, Crkva vjernike poziva da promatraju njihov život, da razmatraju njihovu vjeru i nasljeduju njihov primjer u svom  životu, kako bi mogli biti slava Božja u ovome svijetu kao što su to bili sv. Petar i sv. Pavao. Potom je biskup citirao evanđeoski ulomak u kojem Isus pita učenike „Što vi kažete, tko sam ja“ Petar uzima riječ. On već tada zna. Dobio je tu milost od Boga. Ti si Krist – Pomaznik – Sin Boga Živoga. Isusov odgovor na to je blago tebi Šimune jer ti je darovana ta spoznaja, ne po tijelu i krvi, ne tvojom zaslugom i pameću, nego darom s Neba. Zato ćeš postati Stijena na kojoj će biti utemeljena Crkva.Tako je već 2000 godina, kazao je biskup Rogić. Kolike oluje, kolike nevolje, kolike slabosti, grijesi i propusti, koliki progoni, želja za uništenjem onih koji idu za Kristom kroz stoljeća – do danas. Crkva stoji i uvijek jača kad prođe kroz nevolje i pročišćenja. I danas je tako. U tome je čudo Božje blizine i snaga Crkve: utemeljena je na Kristu, on je taj zaglavni kamen. Ne snagom ljudskom nego snagom Božjom. To su i Petar i Pavao svjedočili, za to su život dali. Na njihovoj vjeri i mi se danas grijemo. Tolike generacije i stoljeća naroda Božjeg iznikle su na njihovoj vjeri, snagom Božje blizine i pomoći.Biskup je nadalje ukazao kako  sadašnjost nosi kušnje, neizvjesnosti i strahove za budućnost, krize svake vrste i u samoj Crkvi, Božjem narodu. Živimo u svijetu koji juri novim dostignućima, umjetnoj inteligenciji, strahovima od novih ratova, pomućenih ideala i svjetonazora. Na glavna pitanja Tko je čovjek? i Tko je Bog? Tumačenja ima raznih, teorija bezbroj, stavova koliko i ljudi.Ipak, smijemo li se zapitati, Bože zašto si to dopustio? Nove krize, nova iskušenja, pa tek smo izišli iz pandemije. Možda su se to pitali i Petar u tamnici i Pavao u tolikom opasnostima kroz koje je prošao. Petar je prihvatio kušnju s vjerom da Bog zna što čini i nastavio vjerovati i uzdati se u Gospodina. Čak što više, upravo kušnja mu je pomogla da vidi bolje kako je sve u ruci Božjoj. A svoje hrabro prihvaćanje iskušenja hranio je vjerom da ga na koncu – kakav god kraj bio – čeka uskrsli Krist. Od tuda je crpio životnu snagu.
Braćo i sestre nije li to i naš put?“, zapitao je biskup Rogić. Nije li to jedini način suočiti se sa svakom kušnjom, mukom, bolešću, nemirom, nevoljom bilo koje vrste. Moliti kao Petar i Pavao: Kao toliki sveci i Božji ugodnici do naših dana: U tebe se Gospodine uzdamo. Sačuvaj nas od zla. Naša je sigurnost u tebi. A daj da iz svakog iskušenja izađemo ojačane vjere koja tebi ide u susret, sada i jednom zauvijek, zaključio je biskup homiliju.

Izvor i fotografije: www.sibenska biskupija 

Iz kategorije: Vijesti