Datum objave: 09. Listopad 2023

BABLJE LJETO I TEMPERATURNI REKORDI / Prognoze za ovaj tjedan daju prilično veliku vjerojatnost pojavljivanja još nekih "datumskih" temperaturnih rekorda

Diana Ferić
Diana Ferić

Listopad nastavlja meteorološkim "stopama" rujna - prilično stabilnim, suhim i prevladavajuće sunčanim vremenom, uz iznadprosječno visoku temperaturu zraka, ponegdje čak i rekordnu. Prošlih dana srušeni su ne samo neki "datumski" temperaturni rekordi (najviše vrijednosti temperature zraka na pojedine dane) nego čak i apsolutni temperaturni rekordi za listopad, analizira Vakula za HRT.

Naravno, još neslužbeno, budući da to tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a. No sudeći prema podacima mjerenja dostupnima na internetskim stranicama DHMZ-a, 8. listopada 2023. ostat će zapisan u klimatološkim bazama podataka kao dan s novom najvišom temperaturom zraka u listopadu na meteorološkim postajama:

  • Ogulin 30.4 °C
  • Kaštela (splitska zračna luka) 29.8 °C
  • Zagreb Maksimir 28.9 °C
  • Velika Gorica (zagrebačka zračna luka) 28.9 °C
  • Varaždin 28.1 °C
  • Zagreb Grič 28.0 °C
  • Bednja 27.5 °C
  • Delnice 26.2 °C

Prognoze za ovaj tjedan daju prilično veliku vjerojatnost pojavljivanja još nekih "datumskih" temperaturnih rekorda, ne samo ponegdje u kontinentalnom području nego i na Jadranu. Osim iznadprosječno visoke temperature zraka, posljednje tjedne obilježava - a i ovaj će - manjak oborine, pa čak i njezin nedostatak.

Štoviše, u prvih osam listopadskih dana rijetko je gdje zabilježena oborina - i to uglavnom samo u "tragovima", kao primjerice u Bjelovaru, Krapini, Malom Lošinju, Lekeniku i Ličkom Lešću, možda i još ponegdje. I to je prilično rijedak događaj, barem sudeći prema preliminarnoj analizi, prema kojoj se može zaključiti kako se od sredine 20. stoljeća, otkad postoje službena meteorološka mjerenja na mnogobrojnim postajama DHMZ-a, tako suho razdoblje u gotovo cijeloj Hrvatskoj prema mjerenjima od 1. listopada ujutro do 9. listopada ujutro dogodilo samo 1985. i 1986. godine.

Kralj babljem ljetu

Prema prognozi Tee Blažević za N1, danas će u unutrašnjosti biti promjenjivije, poslijepodne lokalno može pasti malo kiše u središnjim i istočnim predjelima. Vjetar će biti slab, južnog smjera na kontinentu, na moru puše umjerena do jaka bura, zatim će to biti južnjak i jugozapadnjak.

Još će i u utorak na kopnu biti promjenjive naoblake, postoji mogućnost za malo kiše.

Iz kategorije: Vijesti