Datum objave: 27. Rujan 2023

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA / Dodijelje nagrade i priznanja laureatima uoči Dana Grada Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika održana je večeras na tvrđavi Barone uoči Dana Grada i blagdana svetog Mihovila koji se obilježavaju 29. rujna.

U opsežnom obraćanju gradonačelnika  o postignutim rezultatima gradske vlasti gradonačelnik Željko Burić je, uz ostalo, kazao:

"Ostvareni su veliki i mali projekti. Neki su bili financijski zahtjevniji, drugi su predstavljali izazov u izvedbenom smislu. No, sa zadovoljstvom mogu kazati da s današnjim danom, prvi put u povijesti Šibenika, nemamo dospjelih dugovanja, sve je plaćeno. Europski novac služi da ga povučete, utrošite, zaposlite ljude, da imaju plaću, da plaćeni porez ide u gradski proračun iz kojeg onda financiramo naše projekte na dobrobit svih naših sugrađana. Ovo je grad koji je osigurao svoju budućnost i perspektivu 

Budućnost onima koji će nas naslijediti nastavljajući se na sve  što smo u zamahu grada započeli, a radimo i dalje, u pogledu komunalnog uređenja te na sva tri razvojna stupa Šibenika, a to su visoko školstvo, turizam i gospodarstvo u klasičnom smislu – kazao je Burić s govornice svečane sjednice. Slijedi nova financijska omotnica eu sredstava i desetci milijuna eura iz čega će se napraviti Centar za mlade, logistički centar za komunalni javni prijevoz na Podima za nove električne autobuse, a obnovit će se zgrade knjižnice i kazališta. Usporedo idu i poboljšanja na prometnicama, s rotorima u Mandalini i Njivicama, te izvedbom priključka zone Podi na auto cestu.

Ono čemu će se ova gradska uprava maksimalno posvetiti su četiri mega projekta budućnosti: to je praktički završen projekt nove gradske četvrti Batižele s 40 posto javnih funkcija, gotovo sigurna izgradnja nove bolnice na prostoru vojarne Bribirskih knezova, poduzimanje u Dragi, s garažom od 500 parking mjesta, stanovima i novom gradskom tržnicom, te naposljetku, velika investicija na Podima u zelene tehnologije i proizvodnju zelenog goriva, na površini od pola milijuna četvornih metara - zaključio je gradonačelnik čestitajući na kraju Dan grada i blagdan sv. Mihovila svojim sugrađanima te posebno zahvaljujući svim ministrima i osobno premijeru Andreju Plenkoviću.Ne znam jesu li ovakvu podršku imali moji prethodnici i hoće li je imati nasljednici u gradskoj upravi".

Pozdravne riječi uputili su i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, šibensko - kninski župan Marko Jelić, šibenski biskup Tomislav Rogić i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev.

Na sjednici su uručene nagrade i priznanja ovogdišnjim laureatima.

NAGRADU GRADA ŠIBENIKA ZA ŽIVOTNO DJELO dobio je Dušan Šarac  za djela trajnija od mjedi

NAGRADA GRADA ŠIBENIK pripala je Ivici Kostaniću  za izniman doprinos u ostvarivanju sigurnosti i zaštiti života i imovine građana te ukupno javno djelovanje, Siniši Kostelacu  koji je nedavno objavio zbirku pjesama o Šibenčanima pod nazivom „Kadena”, Oriani Kunčić  za izvanredna postignuća u dramskom, filmskom i pedagoškom radu te Kviz udruzi Šibenik  za promicanje kulture znanja i promociju grada Šibenika.

Plaketu Grada Šibenika dobili su Dječji zbor „Zdravo maleni“ za dugogodišnji glazbeni odgoj djece te promociju i prepoznatljivost grada Šibenika, Gradski komorni orkestar –za promicanje glazbene umjetnosti povodom 40. obljetnice djelovanja, Hrvatsko-makedonska tangenta  za doprinos u promicanju kulturne raznolikosti i međunarodne umjetničke suradnje, Hrvatski nogometni klub Mihovil  za doprinos u razvoju sporta povodom 30. obljetnice postojanja, Veslački klub „Krka“ za izniman doprinos u razvoju sporta povodom 100. obljetnice osnivanja (1923.-2023.), Ivan Jakelić  za dugogodišnje istraživanje povijesno socioloških aspekata Sitno Donjeg, Perkovića i Slivno, Ivo Pattiera  za osobita postignuća na području glazbene i scenske umjetnosti, Aljoša Vuković  kao književnik, zagonetač, glazbenik, Filian Vuletić  za zapažena ostvarenja u razvoju i afirmaciji klapa i klapskog pjevanja, Ivan Zoričić za zapažene sportske rezultate i odgojni rad s djecom i mladima. Grb Grada Šibenika dodjeljen je Boži i Vanja Petričević  za promicanje obiteljskih vrijednosti.

U ime nagrađenih zahvalio je Dušan Šarac. 

"Sad je noć, ali nema veze, s ove tvrđave i po noći puca pogled na najljepši grad na svijetu. Ovo ne govorim iz lokalpatrotizma, već zato što je to istina. Imao sam nekoliko prijatelja koji su prošli cijeli svijet, ali kad su došli u Šibenik doti jedan mi je rekao da ljepši grad u životu nisu vidjeli. Dakle, živimo u gradu najljepšem na svijetu. Pozdravljam sve nagrađene i gradske oce koji su to prepoznali. Živio nam Šibenik",  rekao je Šarac.

 

Iz kategorije: Vijesti