Datum objave: 21. Rujan 2023

PETRINA I PRIMOŠTENCI U ZAGREBU :Poništiti ugovore s Mađarima,najuriti ih i raspisati novi međunarodni natječaj za primoštenske hotele

Diana Ferić
Diana Ferić

Primoštenski načelnik Stipe Petrina u srijedu je, zajedno s desecima mještana, prosvjedovao u Zagrebu tražeći poništenje ugovora iz 2002. o privatizaciji tvrtke Primošten d.d. nekadašnjeg vlasnika danas potpuno ruiniranih hotela, i raspisivanje novog međunarodnog natječaja, javlja HRT.

- Najlogičnije bi bilo da se ti ugovori ponište, da se Mađare najuri van, da se raspiše novi međunarodni natječaj jer je Primošten ultra atraktivna lokacija, izjavio je Petrina novinarima na Markovu trgu.

Kako je navedeno u pozivu, povod prosvjedu je 'upozorenje i ukazivanje svim razinama pasivne državne vlasti na odnos mađarskih okupatora hotelskog kompleksa ‘Raduča’ te Marine Kremik, Autokampa i Marine Lučice prema lokalnoj zajednici i na neizvršavanje preuzetih ugovornih obveza'.

Prosvjed je počeo ispred DORH-a odakle su Primoštenci krenuli prema Banskim dvorima i Saboru, u formi pogrebne kolone kojom se ispraća i pokapa "pravna država". 

- Primoštenski hotel Marina Lučica bio je najluksuzniji u Jugoslaviji, hotel Zora prvi je imao bazen dogrijavan solarnom energijom, a danas nemamo ništa. Zato smo ponijeli i ovaj plakat - "Vraćate nas u '64 godinu", aludirajući na tu godinu kada smo imali samo četiri tadašnja paviljona i autokamp. Ovo je simbol pogreba vlade i pravne države, rekao je Petrina novinarima.

Istaknuo je da su do sada održali niz sastanaka kojemu se pridružio i današnji s čelnicima CERP-a, nasljednika Fonda za privatizaciju, koji je i prodao Primošten d.d.

Problem je, kaže, nepoštivanje ugovora kojim je 2002. Hrvatski fond za privatizaciju prodao Primošten d.d. tvrtki Diamant marina, u vlasništvu mađarskih poduzetnika.

Danas je zaključeno da treba sazvati sastanak s Ministarstvom državne imovine, a pozvat će se DORH.

- Po zaključku županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, kojemu su mali dioničari podnijeli kaznenu prijavu, to državno odvjetništvo utvrđuje da aneks jamči da će se ugovor u cijelosti ispuniti. Međutim, baš ništa se nije ispoštovalo. Osim što se u Primoštenu divljački i ultraprimitivno pere novac, rekao je načelnik.

Prema ugovoru s Fondom za privatizaciju, primoštenski hoteli trebali su biti obnovljeni za tri godine. Ogromnu imovinu te hotelske kuće mađarski je vlasnik kupio za svega milijun i 600 tisuća kuna, s tim da se obavezao vratiti dugove, a Petrina kaže da je ogroman dio tih dugova bio izmišljen.

- Trebali su urediti na kategoriju 4-5 zvjezdica hotele Raduča i Marina Lučica, koji su glavni kamen smutnje, te urediti hotel Zora-Slava na razinu 4 zvjezdice. Međutim, od toga do dana današnjega nije baš ništa učinjeno. U Primoštenu su ruševine, to je apokalipsa, istaknuo je Petrina.

Iz kategorije: Vijesti