Datum objave: 20. Rujan 2023

CENTAR ZA MLADE / Pregledom konstruktivnih elemenata počinju radovi na pretvaranju zgrade i hale u vojarni Bribirskih knezova u šibenski Centar za mlade

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izborom izvođača radova na pregledu konstruktivnih elemenata zgrade i hale u vojarni Bribirskih knezova (ex kasarna JNA „Rade Končar”) počinje realizacija 7,1 milijun eura vrijednog projekta izgradnje šibenskog Centara za mlade. Grad Šibenik raspisao je javni poziv za izvođača pripremnih radova, a rok za prijavu istječe sutra. Nakon pregleda konstruktivnih elemenata,  dva objekta koje tvore arhitektonski sklop, jedan veličine 50 x 60 metara i drugi veličine 40 x 18 metara bit će sredstvima iz EU fondova pretvorene u društveno - sportski kompleks s koncertnom dvoranom, sportsko–penjačkom dvoranom, prostorom za radionice i skate park. Idejni projekt izradili su  arhitekati Dario Crnogaća i Ana Selak. Projektom je predviđeno formiranje zajedničkog trga u dva međusobno povezana objekta, hala  koja postaje koncertna dvorana i  sportsko - penjačka dvorana s radionicama. u što će biti pretvorena kotlovnica.
Projekt je izrađen u suradnji s Odjelom za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.
Hala će biti podijeljena na dvije dvorane, malu i veliku, a osim za koncerte bit će opremljene i za glazbeno - scenske nastupe, izložbe, glazbene i likovne radionice i predavanja. Nekadašnja kotlovnica zbog svoje visine i prostranog unutarnjeg prostora bit će preoblikovana u sportsko - penjačku dvoranu i prostore za radionice.U njene prve dvije etaže smjestit će se sportsko - penjački sadržaj koji uključuje prostor za lead penjanje (penjanje visine 11-13 metara) i boulder penjanje (penjanje visine 4,5-5 metara) s pratećim sadržajima, dok ća na 2. katu biti predavaonice, odnosno prostor za jogu, pilates i slično. Intervencija u objekte bit će minimalna kako bi se sačuvao izvoran izgled objekta. Kotlovnica se sastoji od tri etaže.

Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade na istoku grada. Naime, tamo se već bivša vojarna Palacin prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je Trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija. Na istoku grada su i iNavis te Fakultet energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a u planu je i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonić.

Iz kategorije: Vijesti