Sidebar Menu

Datum objave: 19. Rujan 2023

ZLARIN / Ako želite saznati što su tustopizde i kurcoglav dođite u petak na Zlarin na promociju zanimljive znanstvene monografije

Diana Ferić
Diana Ferić

Znanstvena monografija zanimljivog i jedinstvenog naslova „Tustopizde u izobilju - kurcoglava ni za lijek” bit će predstavljena u petak 22. rujna u Centru koralja Zlarin. Govori o samoniklom jestivom bilju otoka Zlarina“, a sadržava starinska, gotovo zaboravljena imena biljaka koje se može naći na ovom otoku. Naime, tustopizda je bijela babljača, a kurcoglav je zlatica.

Prepoznaju li danas Zlarinjani samoniklo jestivo bilje, sjećaju i se  starinskih recepata iz prošlih vremena te pripremaju li još uvijek neka od tih jela? Ovim pitanjima su se vodili autori Marina Viculin, Mirjana Randić Barlek, Željko Šatović, Danila Dučak, Zlatko Libero, Sandro Bogdanović i Zlatko Šatović u svom istraživanju, a kroz razgovore su naišli i na stara narodna imena raznih biljaka.

U monografiji se uz nazive u naslovu spominju i biljke koje su Zlarinjani nazivali mačja muda i kozja brada, a sve redom su korištene za pripremu različitih jela što ne čudi jer je upravo samoniklo jestivo bilje čovjekov najstariji izvor hrane. Najbogatije jelo je bila mišanca ili diblje zelje za koju se prikupljalo i zajednički pripremalo nekoliko različitih biljaka (često i više od desetak). U knjizi se može naći još pokoji recept, a krase je ilustracije Danila Dučka.

Promocija monografije počinje u 17 sati u kući Šare, a predstaviti će je autori kroz razgovor s voditeljicom Hrvatskog centra koralja Zlarin Katarinom Gregov.

Nakon promocije knjige prof.dr.sc. Jerko Gunjača i prof.dr.sc Zlatko Šatović će održati predavanje o samoniklom bilju.

Ulaz na promociju i predavanje je slobodan svima zainteresiranima.

Organizatori promocije i predavanja su Hrvatski centar koralja Zlarin i Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv).

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.