Sidebar Menu

Datum objave: 19. Rujan 2023

PROJEKT "JURAJ OBNOVA" / Turistička zajednica grada Šibenika financira obnovu gotičkog portala u ul. Ivana Pribislavića

Diana Ferić
Diana Ferić

U sklopu projekta „JURAJ OBNOVA“ koji je pokrenulo Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ započinje obnova portala u ulici Ivana Pribislavića 4. Financira je Turistička zajednica grada Šibenika, a vrijednost radova je 5 574 eura.

Radovi će trajati 15 dana, a izvodit će ih konzervatorsko-restauratorski obrt PETRA VIVA iz Splita.

Gotički portal u ulici Ivana Pribislavića br. 4 jedan je od lučnih portala izvedenih u vrijeme šibenske gotike. Osim lisnatih kapitela karakterizira ga motiv svijenog konopa koji krasi rubove dovratnika, nadvratnika, ali i lunete portala. Svijeni konop tipičan je i vrlo čest ukrasni detalj na gotičkim portalima Dalmacije. Konop u sredini horizontalnog praga kao i na vrhu luka ima sitne akantusove listiće što je tipično za gotičko razdoblje. Izgleda da je portal u svojem donjem dijelu rekomponiran, tj. prepravljan. Prepravljanje se u prvom redu odnosi na kapitele koji nemaju uobičajenu bazu izvedenu najčešće od jednog oblog profila. Inače, često portali ukrašeni konopom imaju takav ukras po rubu dovratnika i nadvratnika čineći tako pravokutan okvir.

Ovdje je taj okvir presječen kapitelima pa postoji mogućnost da su kapiteli, koji su vjerojatno pripadali nekom drugom portalu, ovdje naknadno ubačeni. Nedorečenost je i kod konopa koji se spušta niz dovratnike. U pravilu takav ukras ima svoju malu bazu koja u ovom slučaju nedostaje na oba dovratnika. Portal je u zapuštenom stanju u vrlo frekventnoj ulici tik do trga s kavanom 'Medulić' te nasuprot biskupskom muzejskom centru 'Civitas sacra' pa bi se navedenim radovima to zapušteno stanje bitno popravilo.

Na portalu će se izvesti istražni radovi (traže se potencijalni oslici) u luneti portala, čišćenje kamena sitnim klesarskim alatima, čišćenje kamena laserom, završno toniranje i zaštita kamena.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.