Datum objave: 18. Rujan 2023

ODLIKAŠI / Šibensko – kninska županija ima najmanje odlikaša u Hrvatskoj, čak 4 puta manje od Grada Zagreba.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko – kninska županija u svojim osnovnim školama ima najmanji broj učenika s prosječnom ocjenom 5,0 u Hrvatskoj. Broj odlikaša od 1. do 8. razreda osnovne škole u Šibensko – kninskoj županiji prema aktualnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja čak je 4 puta manji nego u Gradu Zagrebu koji je apsolutni hrvatski rekorder po broju odlikaša. U Gradu Zagrebu čak svaki 5. učenik ima prosječnu ocjenu 5,0 dok u Šibensko – kninskoj županiji takvu ocjenu ima tek svaki 20. učenik.
Stručnjaci za školstvo i obrazovanje smatraju da je Šibensko – kninska županija dobar primjer jer njeni prosvjetni radnici nisu podlegli trendu produkcije odlikaša i superodlikaša. Štoviše upozoravaju da s obrazovnim sustavom Grada Zagreba nešto nije u redu te da treba preispitati i model upisa u srednje škole koji je po svemu sudeći jedan od ključnih uzroka hiperinflacije odlikaša. Isto tako, upozorava Ministarstvo škole u Zagrebu marketinški profiliraju se kao elitne iako nemaju ni kvalitetniju nastavu ni kvalitetnije učenike od škola u drugim dijelovima Hrvatske.
Zaključak je da u priči o odlikašima i superodlikašima Šibensko – kninska županija nije negativac jer je odoljela trendovima hiperprodukcije odlikaša zbog nerealnog prikazivanja kakvoće obrazovanja, pogodovanja učenicima radi lakšeg upisa u bolje srednje škole i pritiscima roditelja koje po svaku cijenu žele da njihovo dijete bude izvrsno iz svih predmeta i tijekom cijelog školovanja.

Iz kategorije: Vijesti