Datum objave: 17. Rujan 2023

ŠIBENČANI ZADUŽILI STON / Otvoren Prezentacijski centar „Dvor“ s potpisom šibenske ekipe

Diana Ferić
Diana Ferić

Dubrovačko-neretvanski župan, u suradnji s predstavnicima Regionalne agencije DUNEA, službeno je jučer otvorio Prezentacijski centar „Dvor“ u Stonu, čiji su likovni postav i interijer osmislili Šibenčani iz domaće tvrtke Republic – Marko Barišić i Mirna Vulin te suradnica Mirjana Petrina iz Crtaone. Uređen je u sklopu projekta „ Tahe it slow „ u kojem je sudjelovala i Razvojna agencija Šibensko – kninske županije. Vodeći partner  u ovom projektu je  Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, Regija Emilia-Romagna, Regija Abruzzo i Regija Apulija. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, pristupačne i slow prekogranične turističke destinacije.

Prezentacijski centar je otvoren u povijesnom objektu Knežev dvor, a donosi priču o gastronomiji Pelješca, nadaleko poznatim malostonskim kamenicama, plavcu malom i stonskoj soli. U priču su utkani tradicija proizvodnje i kultura stola, a prostor je prožet interaktivnim izlošcima za posjetitelje, posebno zanimljivima djeci koja sol, vino i kamenice mogu koristiti za – slikanje!

Centar smo osmislili tako da kroz priču zaintrigiramo posjetitelje i motiviramo ih da dalje obilaze i istražuju lokalne vinarije, konobe i farme školjki. Išli smo na to da glavne zvijezde ove priče zapravo budu ljudi koji se bave tradicionalnim uzgojem i proizvodnjom hrane, a Centar je tu samo kako bi poslužio kao polazna točka u pravu pelješku avanturu“ – rekao nam je Barišić.

Dvor“ ujedno predstavlja prvu fazu budućeg Multimedijalnog interpretacijskog centra jadranske baštine i mediteranske prehrane, upisane na Svjetsku listu nematerijalne baštine UNESCO-a.

Prva faza radova, koja uključuje multimedijalnu dvoranu u prizemlju s pripadajućim sanitarnim čvorom, izgrađena je kroz projekt TAKE IT SLOW („Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj“). Projekt TAKE IT SLOW je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more, obilježenim bogatom materijalnom i nematerijalnom baštinom prilagođenom autentičnom životnom stilu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.769.186,53 €, pri čemu je 85% financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

FOTO: DubrovnikNet

Iz kategorije: Vijesti