Datum objave: 17. Rujan 2023

SVETKOVINA SVETOG MIHOVILA / Proglas biskupiji i gradu biskupa Tomislava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Draga braćo i sestre u vjeri, župnici, svećenici, redovnici i redovnice!
Svetkovina svetoga Mihovila arkanđela opet nas okuplja slaviti Boga i zahvaliti Svemogućem za sva primljena dobročinstva u ovoj Godini zahvalnosti za 725 ljeta Šibenske biskupije. Pozvani smo rasti u zajedništvu svete vjere. Spoznati u pobjedi svetoga Mihovila snagu vjere koja nadvladava poteškoće, pobjeđuje zlo, obnavlja nadu i jasnije vidi konačni cilj: vječni život u Bogu. Kroz minula stoljeća ostali su vidljivi tragovi vjere u zidanim crkvama, u velebnosti naše katedrale, u tolikim pobožnostima, običajima, procesijama, molitvama, pjesmama i napjevima, u živoj Crkvi – narodu Božjem. Toliko toga primili smo iz Božje ruke, nevolje prevladali, porušeno obnavljali, obiteljske vrijednosti gojili te žrtvom i ljubavlju Domovinu sačuvali.
I sada molimo u svetoj vjeri ustrajati, prenijeti je mladima, zajedništvo izgrađivati, uvijek ponizno pred Bogom zahvaljujući za sva primljena dobra. Gledajući svetoga Mihovila i razmišljajući o značenju njegova imena, ugrađujmo uvijek u temelje svoga života ono: 
Tko vam je kao Bog? Gdje ćete naći sigurnost, gdje ćete naći lijeka, gdje ćete naći oproštenje, novi početak i istinsku ljubav ako ne u Boga koji vam Sina svoga daruje i beskrajnu ljubav u njemu pokazuje. On želi da uvijek živimo s Njim povezani i u njegovoj milosti.
Vremena koja živimo obilježena su mnogim neizvjesnostima, ratnim stradanjima, prirodnim nepogodama i mnogim narušenim odnosima. Čovjek današnjice traži svoje izgubljeno lice, svoj identitet, svoj odlutali duh. Traga za onom uporišnom točkom svoga bića koja može biti samo u Bogu, samo u dostojanstvu čovjeka kao slike Božje. Radost, sigurnost i ispunjenost života mogu se pronaći samo u Božjoj blizini.
Zato, sveti Mihovile arkanđele brani nas u boju protiv svakoga zla, protiv svakoga straha, protiv svake malodušnosti i svakog zastranjenja. Daj da snagom vjere u Božju svemoć, ljubav, dobrotu i oproštenje budemo uvijek Božja djeca, sada i jednom zauvijek.
Zajedno uzdignimo molitvu Bogu kroz sve dane devetnice svetom Mihovilu. Devetnicu ćemo započeti u srijedu, 
20 rujna. U srijedu, 27. rujna neka bude dan posta i molitve svih vjernika Šibenske biskupije s nakanom molitve za mir u svijetu, za prestanak rata u Ukrajini, za pomoć unesrećenima, za sinodalni hod Crkve u osluškivanju Duha Svetoga i da nam Gospodin udjeli snagu vjere, radost služenja i ustrajnost u molitvi.
Pozivam Vas da se okupimo oko sv. Mihovila! Ovo je važan događaj našeg zajedništva. Dođite kao hodočasnici iz svih župa, sa župnim barjacima, znakovima bratovština i udruga, u narodnim nošnjama. Pozivam braću svećenike, župnike, članove župnih vijeća, vjeroučitelje, redovnike i redovnice, skaute, djecu i mlade da potaknu i organiziraju dolazak iz svojih župa i zajednica.
Na svetkovinu se pripremamo devetnicom, a posebno uočnicom, večernjom molitvom, u četvrtak, 28. rujna u 19 sati.
Slavlje svetkovine 29. rujna počinje u 10 sati u našoj Katedrali.
S pjesmom, molitvom i razmatranjem proći ćemo našim gradom i tako ući u svečanu svetu misu na trgu pred Katedralom. Uz sudjelovanje više nad/biskupa slavlje će predvoditi mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i metropolita.
Sve Vas blagoslivljam, sv. Mihovilu preporučam i radosno na slavlju očekujem!

Vaš biskup + Tomislav

Iz kategorije: Vijesti