Datum objave: 08. Rujan 2023

HRABRI LJUDI / Među 150 speleologa koji spašavaju američkog kolegu u južnoj Turskoj su i tri člana HPK sv. Mihovil iz Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Među 18 speleospašavatelja HGSS-a koji sudjeluju u međunarodnoj misiju spašavanja u južnoj Turskoj je i troje speleologa iz HPK sv Mihovil iz Šibenika. Više od 150 spasilaca vode utrku s vremenom kako bi spasili američkog kolegu kojem je u spilji koju je istraživao u južnoj Turskoj pozlilo te je ostao zarobljen na oko 1000 metara dubine, prenose agencije.

Mark Dickey (40) član međunarodne istraživačke misije, zadobio je krvarenje u probavnom traktu na 1000 metara dubine u jamskom sustavu Morca na planinskom lancu Taurus, objavio je turski speleološki savez (TUMAF).

Spasilačka akcija bi mogla potrajati oko 10 dana, ali možda i kraće ako Dickey bude dobro. “Ako mu se stanje pogorša, spašavanje bi se moglo otegnuti, no stanje mu se trenutno poboljšalo i već može stajati”, kažu spelospasitelji koji se nalaze u Turskoj.

Prema objavi HGSS-a, “riječ je o kolegi i prijatelju HGSS-a koji je u više navrata sudjelovao na HGSS speleo tečajevima i istraživanjima u jamama na Velebitu”.

Iz kategorije: Vijesti