Datum objave: 06. Rujan 2023

FALIŠ / Izložbom o Spomen parku Šubićevac večeras se u Šibeniku otvara Festival alternative i ljevice

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložbom ‘Obnova’, autora Emila Jurcana i šibenskog krajobraznog arhitekte Mate Rupića večeras će u Šibeniku, u Gradskoj knjižnici, biti otvoren 11. FALIŠ, festival alternative i ljevice.

Ta izložba predstavlja ključan dio procesa revitalizacije Spomen parka Šubićevac, projekta koji se trenutno nalazi u svojim početnim fazama. Istovremeno, naglašava važnost aktivnog sudjelovanja lokalne zajednice u planiranju i provedbi budućih intervencija u parku te nas podsjeća da Spomen park i zajednica koja ga koristi čine neraskidivu cjelinu.

Izložba prikazuje dvije vrste rituala, one institucionalizirane, prikazane kroz arhivske fotografije i one neinstitucionalizirane, prikazane kroz portrete današnjih korisnika parka. Obje vrste rituala slave život, a razlikuje ih to što su prvi izgubili podršku institucija promjenom režima, dok je drugi zapravo nikad nisu ni zadobili, već su marginalizirani i učinjeni nevidljivima. Cilj izložbe je pružiti vidljivost upravo današnjim ritualima i aktivnostima, usporediti ih s prošlošću i dovesti na ravnopravnu razinu institucionaliziranjem putem umjetničke prakse”, kazao je Mate Rupić.

Program ovogodišnjeg FALIŠ -a možete pogledati na FALIŠ

Iz kategorije: Vijesti