Datum objave: 06. Rujan 2023

SPEKTAKL / U subotu na tvrđavi svetog Ivana još jedno uprizorenje događaja iz opsade Šibenika 1647. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gradska stražara uprizorit će 9. rujna s kolegama iz drugih povijesnih postrojbi na tvrđavi sv. Ivana opsadu Šibenika 1647. godine. Šibenčani su tada - nakon višemjesečne opsade - porazili brojčano nadmoćnije Osmanlije.
Bio je to dio Kandijskog rata između Venecije i Osmanskog Carstva zbog kojeg su Šibenčani u samo nekoliko mjeseci izgradili tvrđavu svetog Ivana i tvrđavu Barone. 

Program počinje u 16 sati na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti, pa će nakon mačevanja, proći starom gradskom jezgrom te će na Tvrđavu sv. Ivana stići u 18.30 sati.

U 17 sati će se u crkvi sv. Frane održati sv. misa za preminule pripadnike Šibenske gradske straže, a u 18 sati će se na tvrđavi sv. Ivana održati radionica streličarstva uz Rapske samostreličare.

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti sve viteške skupine.

U 19.30 sati, plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, nakon čega će trbušne plesove uprizoriti trbušne plesačice Seherezada. U 20.30 vatreni će show prirediti skupina Anno Domini iz Koprivnice, a potom u 21 sat slijedi uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu - Opsada Šibenika 1647.

U programu, uz Šibensku gradsku stražu, sudjeluju još Karlovačka garda, Udruga vitezova kraljevskog grada Jajca, Vitezovi Vranski, Kliški uskoci, Rapski samostreličari, Dubrovački trombunjeri, Koprivnički vitezovi i haramije, Vitezovi Hercega Stjepana Kosace -Stolac, Povijesna postrojba kralja  Dmitra Zvonimira – Knin, Požeška građanska straža i Križevačka djevojačka straža.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica grada Šibenika, Grad Šibenik, Šibenska gradska straža i Tvrđava kulture Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti