Datum objave: 31. Kolovoz 2023

PALI SE MEHANIZACIJA / Konačno počinje uređenje parkirališta na lokaciji "tri trake" na Vidicima i nekih ulica u Njivicama

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik već nekoliko godina najavljuje uređenje parkirališta na Vidicima na takozvane „Tri trake“ i izgradnju dijela ulica Nova 7 i Nova 8 u Njivicama te ih uvrštava u gradske proračune, ali do realizacije istih nikako nije dolazilo. No, čini se da je i tome došao kraj – službeno su otvorena gradilišta na obje lokacije.

Iako ovi projekti nisu financijski prezahtjevni, namučili smo se u svim njihovim fazama pripreme. Na Vidicima se zadnje zapelo radi par kvadrata, za izlaz s parkirališta nužno potrebnog, privatnog zemljišta, a u Njivicama su se projekti mijenjali četiri do pet puta radi susjeda koji bi se na terenu složili s predloženom trasom ulice, da bi u fazi uvida u lokacijsku dozvolu izražavali svoje nezadovoljstvo i protivljenje. Na kraju smo uspjeli sve zadovoljiti i posložiti dokumentaciju sukladno i propisima i željama stanara ili vlasnika parcela u tim dijelovima grada, no potrajalo je. U konačnici smo ušli u predsezonu te je u dogovoru s gradskim četvrtima početak radova zakazan za drugu polovicu kolovoza, kad ljetna sezona počne jenjavati.“ kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta.

Radove na izgradnji i rekonstrukciji dvije od tri dionice ulica u Njivicama će izvesti šibenska firma Čigra d.o.o. za 90.797,06 eura. Na Vidicima, gdje se uređuje i osvjetljava 69 parkirnih mjesta s adekvatnim prometnim ulazom i izlazom, je izvođač Inovator d.o.o. iz Šibenika, a vrijednosti radova 75.021,60 eura. Svi novčani iznosi su bez PDV-a.

Sve što smo zacrtali, to i realiziramo. Nešto prije, nešto kasnije. Prije nego naši sugrađani ugledaju radnike i bagere, trebamo napraviti niz aktivnosti; od rješavanja prostorno-planske dokumentacije, izrade geodetske podloge, idejnog rješenja, idejnog projekta, očitovanja i potvrda tijela s javnim ovlastima, lokacijske dozvole, parcelacijskog elaborata, provedbe istog u katastru, rješavanja imovinskih odnosa, glavnog projekta, građevinske dozvole, izvedbenog projekta, izrade modela financiranja i održivosti, pronalaženja financijskih sredstva i prijave na europske natječaje do izrade dokumentacije za javnu nabavu i izbora izvođača radova. Svi ovi postupci traju doslovno godinama. U ovom procesu nam nerijetko odmažu pojedini naši sugrađani koji bi rado imali kompletnu infrastrukturnu opremljenost, ali na račun odricanja ili ustupaka isključivo svojih susjeda.“ , rezimirao je Mileta.

Radovi na obje lokacije trebaju završiti do kraja studenog ove godine.

Iz kategorije: Vijesti