Datum objave: 31. Kolovoz 2023

PREKORAČENJE OVLASTI ILI.../ Tribunjac Jadran Jareb tvrdi da ga je prometni redar Perkov napao, načelnik Općine Grubelić u to ne vjeruje

Diana Ferić
Diana Ferić

Javio nam se ovih dana Tribunjac Jadran Jareb požalivši se na ponašanje komunalnog redara u Općini Tribunj Stanka Perkova koji ga je, kako tvrdi, ozlijedio kada je došao u Komunalnu službu tražiti objašnjenje zašto je samo on dobio kaznu za parkiranje na poluotoku u Tribunju, a ne i vlasnici ostalih automobila kojis u bili parkirani na istom mjestu. Priložio nam je kao dokaz i nalaz liječnika u kojem stoji da je zadobio kontuziju ramena i nadlaktice,a na ruci mu je vidljiva i jaka modrica na mjestu na koje ga je, ističe Jareb, redar uštipnuo. Slučaj je prijavio policiji, a u priopćenju o tom slučaju koje smo zatražili od PU šibensko – kninske stoji kako je 68-godišnjak,a riječ je o Jadranu Jarebu u jutarnjim satima došao u prostorije Općine Tribunj razgovarati sa zaposlenicima o problemu koji je imao, a nakon čega je došlo do obostranog narušavanja javnog reda i mira između navedenog i 63-godišnjeg zaposlenika.

Utvrdili smo da su obojica svojim ponašanjem počinili prekršaj iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je protiv obojice podnesen Optužni prijedlog”.

Taj komunalni redar već odavno ima pik na mene. Ovog puta mi je prekipjelo jer je stavio kaznu samo na moj automobil, a ne i na okolne koji su tu bili parkirani prije mene. Na obali na poluotoku ima vezan brod i automobilom sam dovezao gorivo za njega. Znam da je tu zaustavljanje dopušteno kraće vrijeme i tako sam se i ponašao. Nije mi problem platiti kaznu od 60 eura nego mi smeta njegovo selektivno ponašanje. U njegovim očima nisu svi građani jednaki već se ponaća nadmeno i na nekim s eljudima iživljava. Dođao sam u zgradu Općine tražiti objašnjenje. Perkov me je uštipnuo za ruko i odgurnu mi glavu rukom pri čemu mi je razbio naočale. Nakon toga me je istjerao iz sobe. Kada sam izlazio iz zgrade naletio sam na načelnika Grubelića i požalio mu se, a on mi je dogovrio da je ta ozlijeda mogla nastati i prije”, ispričao nam je Jareb. Za boravka u tribunju naišli smo na još nekoliko mještana koji su s epožalili na ponašanje komunalnog redara Perkova.

U odgovoru koji smo dobili od načelnika Općine Tribunj stoji kako je poznato da na na poluotoku u Tribunju, koji je u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna pješačka zona, pa parkiranje i kretanje vozila nije dozvoljeno. “ Iznimno je dopušteno zaustavljanje u trajanju do maksimalno 15 minuta, i to vlasnicima stambenih objekata, odnosno vlasnicima i korisnicima poslovnih prostora koji djeluju na navedenom području.Budući da gospodin Jareb nije vlasnik stambenog objekta niti vlasnik/ korisnik poslovnog prostora na području poluotoka u Tribunju, nema pravo ni kretanja ni parkiranja/ zaustavljanja vozila u navedenoj pješačkoj zoni.Na osnovu toga je dobio kaznu i tu osobno ne vidim ništa sporno. Čiji su automobili bili pokraj i jesu li uopće bili tamo, to mi nije poznato”, kaže Grubelić.

Niti jednom rječju nije spomenu nedolično ponašanje komunalnog redara prema stranci koja se došla žaliti koje je utvrdila i policija pa je i protiv njega podnijela Optužni prijedlog „Prometni redari svakodnevno obavljaju nezahvalne poslove upozoravanja pa i novčanog kažnjavanja svih fizičkih i pravnih osoba koje krše odluke donesene od strane Općinskog vijeća Općine Tribunj, kao i zakonske i druge važeće propise. Radi se o vrlo „nezahvalnom" poslu, jer oni koji bivaju kažnjeni ili upozoreni nikad nisu najsretniji s time, pa su samim tim i potencijalno nezadovoljni. Međutim, to je takav posao i red se mora održavati, kako prometni red, tako i komunalni”, objašnjava Grubelić koji se obrušio na Jareba.

Da biste promatrali situaciju oko gospodina Jareba, smatram da biste trebali sagledati širi kontekst i kako ste se informirali o prometnom redaru, tako ste mogli i o gospodinu Jarebu, pa vjerujem da ne biste niti slali ovaj upit. Zaista ne želim iznositi sve situacije koje gospodin Jareb radi i koje je radio u prostoru, ali u svakom slučaju nisu za pohvaliti se. Što se tiče navodnog ozljeđivanja gospodina Jareba od strane prometnog redara, izvješten sam da nikakvog ozljeđivanja nije bilo. Naime, nisam bio fizički prisutan kad se navodno dogodio događaj o kojem se informirate. S obzirom na to da su ovlašteni službenici policije uzeli izjave od osoba koje su bile prisutne, ne bih dalje komentirao ovu situaciju. Za detalje možete kontaktirati PU Vodice.U svakom slučaju, nikako ne podržavam nasilje bilo koje vrste i ako se utvrdi da je prometni redar postupao izvan svojih ovlasti, sigurno će biti sankcioniran”, ističe Grubelić.

Budući da je policija podigla protiv obojice sudionika ovog nemilog događaja Optužni prijedlog u daljnjem postupku će se dokazati je li prometni redar prekoračio svoje ovlasti no ostaje činjenica da službene osobe bili građani koji se na nešto žale u pravu ili ne ne bi smjeli s njima obračunavati, vrijeđati ih i koristiti fizičku silu,a medicinska dokumentacija  govori u prilog tome da se u ovom slučaju upravo to dogodilo.

Iz kategorije: Vijesti