Datum objave: 30. Kolovoz 2023

SPAŠAVANJE NAJVOLJENIJEG BRODA / Županija nastavlja pregovore o pruzimanju broda "Tijat", u Gradu Šibeniku kažu da o tome ništa ne znaju

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve je obradovala nedavna vijest da kultni brod „Tijat” neće u rezalište već da će pod kapom Šibensko – kninske županije, kao izletnički brod ploviti   po šibenskom arhipelagu do Skradina i povezivati atrakcije po šibenskim otocima. Prema onomu što je objavio tjednik Nacional to je zajednička inicijativa Šibensko – kninske županije i Grada Šibenika, koji je, kako je objavljeno spreman aplicirati na EU fondove radi osiguranja sredstava za taj projekt.

Zanimalo nas je koliko se tome ozbiljno prišlo i koliko je realno da se ta plemenita ideja oživotvori s obzirom na to da je riječ o starom brodu i da je njegova obnova i moguća plovidba za lokalne potrebe financijski vrlo zahtjevna, kreće li se u to na temelju razrađenog elaborata o ekonomskoj opravdanosti ili su to samo, za sada, lijepe želje.
U županijskoj upravi su nam potvrdili da pregovaraju s Jadrolinijom o preuzimanju „Tijata”, a troškvnik tek treba izraditi. Znakovit je odgovor koji smo dobili iz gradske uprave Šibenika po kojem ispada da Grad Šibenik za sada nema nikakva saznanja o tome.
„Grad Šibenik cijeni navedenu inicijativu, no u ovom trenutku službenim informacijama koje navodite ne raspolažemo.”, stoji u njihovom odgovoru na naš upit u kojem smo tražili detaljniej odgovore o budućoj namjeni "Tijata".

Šibensko – kninska županija je, s druge strane , radi na toj inicijativi.
„Još traju pregovori s tvrtkom „JADROLINIJA“ oko preuzimanja broda Tijat i trenutno smo u očekivanju njegove kompletne dokumentacije s procjenom troškova budućeg ulaganja. Želja bi nam bila da brod u budućnosti nakon remonta nastavi plovidbu unutar šibenskog arhipelaga povezujući različite otoke i obalna područja, od Memorijalnog centra Fausta Vrančića na otoku Prviću, Hrvatskog Centra Koralja na otoku Zlarinu, otoka Krapnja preko Posjetiteljskog centra Kanala sv. Ante i tvrđave sv. Nikole do Skradina. Povezujući ove dijelove nastavio bi svoju povijesnu, kulturnu, edukativnu misiju i svoj suživot s lokalnom zajednicom. Ovo bi bio ujedno i popularan način za turiste da istraže različite otoke, upoznaju njihove posebnosti i uživaju u prirodnim ljepotama arhipelaga. Uzimajući u obzir trenutačno stanje broda Tijat, prepoznajemo da će biti potrebni brojni napori, resursi i suradnja različitih dionika kako bismo postigli naš cilj očuvanja. U kontaktu smo s Registrom brodova i tvrtkom „ISKRA BRODOGRADILIŠTE“ d.o.o. koji bi nam pomogli u namjeri da sačuvamo brod Tijat i vratimo ga u funkciju. Naravno da za njegovu obnovu je potrebno aplicirati za sredstva iz fondova EU”.

Tijat, odnosno službeno motorni brod Tijat (M/B Tijat), Jadrolinijin je putnički linijski brod, jedan od tri brata sjajne generacije '54. splitskog brodogradilišta. Plovio je šezdeset i osam godina, prošao je čitav Jadran, a najdulje se zadržao na liniji 505 (Šibenik - Zlarin - Prvić Luka - Prvić Šepurine - Vodice). „Umirovljen" je prvog lipnja ove godine, a spašavanje tog voljenog broda Tijat potaknula je Facebook grupa „Tijat u srcu”.

Iz kategorije: Vijesti