Datum objave: 22. Kolovoz 2023

VRTIĆ PO MJERI DJECE I RODITELJA / DV Sunce svojim EU projektom „Osvijetlimo staze djetinjstva“ djeci i roditeljima stvorio sigurno mjesto za odrastanje i podršku

Diana Ferić
Diana Ferić

Dječji vrtić Sunce na Brodarici i njihov područni objekt Lanterna u Rogoznici s punim pravom mogu ponijeti naziv "vrtić po mjeri djece i roditelja" s obzirom na 18 godina kvalitetnog djelovanja te nakon što su u proteklih 20 mjeseci proveli projekt „Osvijetlimo staze djetinjstva“ za koji su posredstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne iz EU socijalnog fonda bespovratno dobili oko 3,2 milijuna kuna.

„U sklopu tog projekta uveli smo produljeni rad vrtića pa je vrtić otvoren svakog radnog dana do 20.30 sat u matičnom objektu i do 18.30 sati u područnom objektu. Time smo znatno olakšali život mnogim roditeljima kojima je takva usluga trebala s obzirom na njihovo radno vrijeme. Vrtić je opremljen suvremenom didaktičkom opremom te opremom za djecu s posebnim potrebama, i za one s teškoćama i za darovite. Djelatnici su prošli niz edukacija, uz ostalo stekli su znanja za rad s djecom u sportskom programu, za rad s djecom s teškoćama i darovitom djecom, a elemente terapije igrom još više produbili u svoju viziju rada vrtića. Projektom je omogućeno zapošljavanje vrlo važnog kadra, a to je logoped. Time su djeca u godini pred polazak u osnovnu školu, a kojoj su potrebne logopedske vježbe dobila individualni rad, bez liste čekanja i za roditelje je to bilo besplatno”, kaže Jasna Grubišić osnivačica i ravnateljica tog vrtića.

Kao i svaki stručni suradnik vrtića tako i logoped dio svog rada obavlja unutar skupine djece, što dodatno obogaćuje i osnažuje sve dionike odgojno-obrazovnog rada, roditelje, odgojitelje i što je najvažnije djecu. Projektom je omogućeno zapošljavanje i kineziologa pa je djeci omogućen sportski program, također besplatno. Važna uloga kineziologa, uz provođenje sportskog programa, bio i rad na prevenciji bolesti i promicanja zdravlja tjelesnim vježbanjem. Uz ostale stručne djelatnike odgojitelje, pedagoga, psihologa, logopeda, zdravstvenog voditelja, kineziolog je radio na detektiranju mogućih motoričkih teškoća kod djece i izrade plana djelovanja.

Uvođenjem produljenog radnog vremena vrtića, kontinuiranim ulaganjem u djelatnike, formiranjem cjelokupnog stručnog tima vrtića, nema sumnje, izravno smo pridonijeli usklađenju stvarnih obiteljskih i poslovnih obveza roditelja i stvaranja vrtića po mjeri djeteta i obitelji. Projektom su zadovoljene potrebe obitelji s područja Grada Šibenika, Općine Unešić, Općine Bilice, Općine Rogoznica. On je omogućio jedan potpuno novi standard u programima odgoja i obrazovanja u našem gradu i županiji. Napravili smo značajan korak u smjeru održivog rješenja za realne potrebe obitelji s djecom, što je u konačnici i jedan od temeljnih ciljeva ovoga projekta.
Dječji vrtić Sunce će i nakon završetka ovog projekta nastavit pružati potporu kvaliteti svih programa koji se provode. Mogu slobodno reći da je Dječji vrtić Sunce postao generator demografske obnove kraja, neophodna pomoć roditeljima i jamstvo njihova ostanka i uključenosti u zajednici", kaže Jasna Grubišić, vlasnica i ravnateljica DV Sunce.
Ona posebno ističe i dobrobiti koju je Projekt donio djeci jer je njime osiguran cjelovit rast i razvoj djece rane i predškolske dobi uz suvremenu didaktičku opremu i poticajnu okolinu za svu djecu .Odgajatelji DV Sunce stekli su znanja i vještine potrebne za jačanje psihološke otpornosti djece, jačanje socijalnih kompetencija djece, obogatili su svoja dosadašnja znanja alatima iz područja terapije igrom. U provedbi projekta partner su im bile Općina Rogoznica i Općina Unešić, a imali su i brojne suradnike. U DV Sunce najavljuju nastavak programa koji unaprjeđuju odgojno - obrazovni rad s djecom i nudi djeci i roditeljima podršku u izazovima modernog doba. Poručuju da će i dalje nastojati za to koristiti ponuđene europske projekte.

Iz kategorije: Vijesti