Datum objave: 22. Kolovoz 2023

AKCIJE NOVOG SINDIKATA / Sprema se prosvjed bivših radnica "Revije" u Zagrebu, nezadovoljni radnici "Iskra brodogradilišta" prišli Novom sindikatu

Diana Ferić
Diana Ferić
Ako nakon današnje konferencije za novinare u roku od tjedan dana ne dobiju poziv za sastanak s ministrom gospodarstva Brankom Bačićem  Novi sindikat će organizirati mirni prosvjed radnica nekadašnje  tvrtke “Revija” koja je bila su tečaju više od 20 godina ispred zgrade hrvatske vlade od koje traže da obeštete radnice kojima se za neisplaćenih 9 plaća i pripadajući im naknada dugujmo oko 1,29 milijuna eura, kazali su predstavnici tog sindikata NA današnjoj konferenciji za novinare u Šibenikuna kojoj je bilo riječi i o presudama petorici radnika vodičkog komuna,nog poduzeća “Leć” koji su tužili tvrtku zbog neisplaćenih prekovremenih sati i naknade za noćni rad te o stanju u Iskra brodogradilištui Šibenik u kojem su, kako je rečeno, radnici nezadovoljni postojećim Pravilnikom o radi te traže potpisivanje kolektivnog ugovora. 
 
Prema riječima Mario Iveković, predsjednika tog sindikata, nakon prosvjeda radnica bivše Revije u Šibeniku počela je korespondencija s vladom I kabinetom ministra Bačića koji nisu odbili sastanak, ali on se još nije dogodio. 
“Naš cilj nije prosvjed sam po sebi nego da radnice konačno dobiju obeštećenje, ali to nikako da se dogodi. Mi više ne možemo čekati  pa ćemo organizirati mirni prosvjed jer iskustvo nam kaže da bez takve vrste pritiska se ne dolazi do rješenja”, kazao je Iveković.
 
Opunomoćenik radnica Revije  Neven Uranija, koji je osobno vodio sve kontakte s vladom i nadležnim ministarstvom potvrdio je da ne nedostaje volje da se s njima sastanu, ali da vrijeme istječe.
“Ovo će biti legitimni, mirni prosvjed. Radnice su najprije dugo čekale da dobiju  prvu odštetu od oko 3 milijuna eura,a I to se dogodilo nakon prosvjeda u Šibeniku prije nekoliko godina. Ovaj stečaj je bio najduži stečaj u Europi, a jedini koji se naplati je stečajni upravitelj kojem je to bila nagrada što nije ništa napravio iako je bilo sedam ozbiljnih ponuda za kupnju “Revije”. Mi ne odustajemo i prosvjedovat ćemo i kampirati ispred zgrade hrvatske vlade sve dok se ovaj problem ne riješi jer država je jedina koja može obeštetiti bivše radnice”, istaknuo je Uranija. Da nema predaje potvrdila je I  bivša radnica Jadranka Bačelić Košarić koja je dodala kako “Revija nije poginula”  I da još ima njih koje će do kraja inzistirati da se radnicama isplate zaostale plaće . “ Mi smo radile pod granatama i sirenama. Nismo nosile u ratu puške ,ali smo se an svoj način borile za ovu državu I tražimo da nam ta država vrati ono što smo pošteno zaradile”, kazala je. 
Druga tema konferencije odnosila se an dugogodišnji sudski postupak koji traje nakon što je 5 radnika vodičkog Leća angažiralo odvjetnički ured I tužilo tvrtku jer im nisu isplaćivali prekovremene sate I nisu plaćali noćni rad. “ Čašu mog strpljenja prelilo je to kada sam bio prije sedam godina kod gradonačelnice Vodica I požalio joj se da nam direktora odbija platiti ono što nam pripada po zakonu, a ona je kazala da se smirimo jer u protivnom da ima tko raditi umjesto nas. Podignuli samo tužbu I Sud u Šibeniku je nakon tri godine presudio u našu korist. Tvrtka se žalila i to je došlo an Županijski sud u Rijeci kojem je trebalo tri godine da donese pravomoćno rješenje iako je zakonski rok samo mjesec dana i donio ga je tek nakon našeg pritiska”, kazao je Ivica Latin jedan od radnika koji su podnijeli tužbu. Vedran Uranija koji ih zastupa u ime Novog sindikata je kazao kako cijeli spor baca ljagu an hrvatsko pravosuđe I kako sumnjaju da je Županijski sud u rijeci odugovlačio pa onda poništio provotnu presudu iako je sve čisto i dokazano u korist radnika zbog političkog pritiska. 
Iz Novog sindikata najavili su i kako pripremaju prijedlog Kolektivnog ugovora te okupljaju članstvo za pregovore s upravom Iskra brodogradilišta u Šibeniku u kojem odnedavno djeluje I taj sindikat I, po njegovim riječima, postaje brojnijim od drugog, starijeg sindikata. 

– Prije par mjeseci su nam se obratili radnici Iskra brodogradilišta u Šibeniku koji su vrlo nezadovoljni svojim materijalnim statusom jer imaju plaću malo veću od minimalne. Istodobno jučer smo pročitali u jednom novinarskom tekstu izjave  uprave poduzeća da posluju jako dobro. Normalno je da ostvaruju dobre rezultate kada radnici koji obavljaju težak fizički rad primaju vrlo niske plaće, jedva nešto preko minimalne u Republici Hrvatskoj. Zato mi sada u dogovoru s radnicima pripremamo platformu za pregovore i okupljamo članstvo te ovaj mjesec postajemo većinski sindikat u Iskra brodogradilištu. U listopadu ili studenome očekujemo početak pregovora za Kolektivni ugovor. Za sada se u startu ne slažemo u stavovima s Upravom jer oni tvrde da jesu za sklapanje Kolektivnog ugovora, ali pod uvjetom da se ne mijenjaju sva materijalna prava iz postojećeg Pravilnika o radu te da se u slučaju otežanih uvjeta može brzo raskinuti Kolektivni ugovor. A radnici su nezadovoljni upravo tim  Pravilnikom i zbog toga pokrećemo pregovore”, kazao je Mario Iveković dodavši da su radnici dosta uznemireni najavama uvođenja video  nadzora u radionicama,a spominju se i čipovi u kacigama, kako bi ih se moglo u svakom trenutku pratiti. Mislim da je to previše”, istaknuo je Iveković. 

Iz kategorije: Vijesti