Datum objave: 10. Kolovoz 2023

DOBRO ZAPAMTITE OVE DEČKE / Nisu među prvacima, ali je njihov nastup na Svjetskom juniorskom veslačkom prvenstvu itekako zapažen

Diana Ferić
Diana Ferić

Dobro zapamtite ove momke” kazao je za hrvatski juniorski četverac u koje su bila čak tri krkaša, jedan inozemni novinar izvještavajući sa svjetskog prvenstva u veslanju ukoje je održano u blzini Pariza, a an kojem su nastupili ti momci od 16 godina, rame uz rame, s 19 – godišnjacima. Vjerovatno su bili najmlađa posada na tom prvenstvu. Nisu se plasirali među prve ekipe, ali dali su sve od sebe.

Ono što svjetsko veslanje čini uistinu lijepim čine prijateljstvo i druženje cura i momaka sa svih kontinenata, međusobno pozdravljanje i čestitanje tisuća navijača na tribinama i duž staze! Za primjer navedenog, popularnog veslačkog friendshipa, ističemo da je na pobjedi u B-finalu našem četvercu odmah po povratku s utrke srdačno čestitao i trener posade SAD-a i usput priupitao ima je li netko od njih zainteresiran za veslanje i studij u SAD- u”, kažu ti uspješni i hrabri momci.

Svjetsko juniorsko veslačko prvenstvo ili službeno 2023 World Rowing Under 19 Championships - World Rowing. Održamo je od 2. do 6. kolovoza. Čak 53 zemlje poslale su ukupno 615 veslačica i veslača razvrstanih u 218 posada. Najviše prijavljenih posada bilo je iz Italije (14), Njemačke (13), SAD (12), dok je Hrvatski veslački savez na ovo planetarno natjecanje poslao tri posade i to dvojac na pariće, te dva četverca.
Našu najmlađu posadu činili su 16-godišnji krkaši Marko Martinović, Franko Dobra i Jakov Slavica, te Vito Šutalo njihov kolega i vršnjak iz Dubrovnika oz VK „Neptun“ koji je ujedno bio i štroker četverca na pariće u navedenom sastavu. Po hladnom, kišnom I vjetrovitom vremenu ne baš pogodnom za veslanje momci su odveslali tri utrke. U prvoj, onoj kvalifikacijskoj, dobili su savjet trenera Radečića da samo iskušaju stazu jer je za izravan plasman u polufinale trebalo biti najmanje drugi, a u konkurenciji jakih posada Njemačke, Poljske, Bugarske i Grčke to nije bilo izvedivo. U repesažu su trebali biti najmanje treći u čemu nisu uspjeli. U C-finalu su odveslali svoju najbolju utrku gdje su u konkurenciji, od njih starijih, momaka iz Nizozemske, Grčke, Japana i Estonije nakon žestoke bitke uspjeli biti treći. Nastup na Svjetskom prvenstvu već ove godine bio je velik izazov za naše mladiće koji su na SP-u naočigled „rasli“ i veslački odrastali iz utrke u utrku. U iduće dvije godine koliko su još juniori od njih se može očekivati još puno lijepih vijesti!”, priopćili su iz VK Krke.

U četvercu bez kormilara veslala je kombinacija VK „ISTRA“ i VK „KRKA“: Adrian Mačina, Vito Jakoliš, Nikola Knežić i Fabio Peruško. U konkurenciji su imali 13 posada. Kao i mlađe im kolege nisu se uspjeli već u prvoj utrci izravno ukrcati u vlak za polufinale, ali su zato u repesažu bili sigurno prvi. Od daljnjeg natjecanja oprostio se Egipat, a dalje su, uz naše, prošli još Španjolci i Srbi. U polufinalu su trebali biti treći i zaista su, s Mađarima i Amerikancima, do same završnice bili su u konkurenciji za željeno treće mjesto, ali na žalost nisu uspjeli. U B-finalu, koje su veslali samo pet sati nakon polufinalne utrke, vidjeli smo jednu od najuzbudljivijih utrka Prvenstva! Naime, sve posade (Španjolska, Hrvatska, SAD, Švicarska, Uzbekistan i Srbija) još su na kraju treće četvrtine staze (1500 metara) bile skoro izjednačene. Uzbekistan je za dvije desetinke sekunde bio ispred naših, a ostali su ih pratili u stopu. U zadnjih 300 metara zbivala se prava drama: naši prelaze iscrpljene Uzbekistance, ali ih iz zaveslaja u zaveslaj sustižu Amerikanci, dok Španjolci, Švicarci i Srbi svakim daljnjim metrom gube dah. Štroker Mačina vodi posadu na 40 zaveslaja u minuti, ali Ameri imaju 42… još 10-ak zaveslaja, publika je na nogama, na tribinama smo okruženi brojnim navijačima posade SAD-a koji mašu zastavama i bučno navijaju za svoje, čuju se i vuvuzele… posade prelaze ciljnu crtu, čekamo foto-finiš pomoću kojeg suci vrlo brzo utvrđuju da je Hrvatska bila brža od SAD za sićušne dvije stotinke sekunde! Opuštanje, primanje čestitki od Amerikanaca i onda trk s tribina da bi se čestitalo Adrianu & Co. na sedmom mjestu na Svijetu! Ostaje tek mali žal zbog činjenice da se možda moglo proći u A-finale u kojem su se zasigurno mogli nositi s Mađarima (šesti) i Talijanima (peti), prenose oz VK Krke tijek natjecanja.
Treća i nominalno najbolja hrvatska posada bio je dvojac na pariće zagrebačke HAVK „Mladost“ u sastavu Ivan Talaja i Nikola Kontrec. Oni su u konkurenciji imali čak 25 posada, na kraju su osvojili drugo mjesto u C-finalu, uz napomenu da su ih od plasmana u polufinale dijelile samo dvije desetinke za koliko su u repesažu bili brži momci iz Belgije. Šteta, jer su Ivan i Nikola vrijedili barem za plasman među najboljih 12 posada, ali vjetar, kiša i jaka konkurencija učinili su svoje.
Krkaš Bartol Medić je u skifu nastupio u utrci rezervi. Ipak, njegova je uloga prvenstveno bila da po potrebi (bolest, povreda) bude spreman “uskočiti“ u bilo koju gore navedenu CRO-posadu.

FOTO: Nives Crnogaća, VK Krka

Iz kategorije: Vijesti