Datum objave: 01. Kolovoz 2023

POST FESTUM / Uspješno okončani prvi Cine Hill umjesto na Petehovcu mogao je biti i u Šibeniku da je "bilo sluha"

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi Cine hill festival, , nasljednik Motovun Film Festivala koji je održan na brdu Petehovac kod Delnica uspješno je organiziran i po ocijeni organizatora, koji su imali itekakvu tremu, i po ocijeni publike koja je uživala na novoj lokaciji na više od 1 000 metara nadmorske visine u filmskom programu krcatom nagrađenim naslovima te festivalskim hitovima sa svih strana svijeta.

U to sam se i sama uvjerila boraveći tri dana u tom filmskom i prirodnom raju u Gorskom kotaru pa me je srce zaboljelo kada sam čula da je direktor tog festivala, šibenski zet, nekada uspješan novinar, danas redatelj Igor Mirković ponudio gradskoj vlasti mogućnost da se taj festival održi u Šibeniku koji za to ima atraktivne lokacije, a uostalom grad je nastao na padinama brežuljaka koji su, s obzirom na prvu lokaciju tog festivala, Motovun njegova prepoznatljivost. Kako smo doznali od ljudi koji su pokušali predložiti tu ideju predstavnicima šibenske izvršne vlasti dobili su odgovor kako je u vrijeme kada bi se Festival održavao, a to je druga polovica srpnja, Šibenik pun događanja i da nemaju slobodne lokacije za tako nešto.

Da čovjek ne povjeruje jer tvrđava svetog Ivana ovog ljeta zjapi prazna, tu su i neki trgovi u gradu na kojima bi se mogle održavati projekcije i tradicije radi, recimo na Trgu pučkih kapetana na kojima se održavaju filmske projekcije u sklopu MDF-a. Martinska bi mogla biti kamp za posjetitelje, hangari u kanalu svetog Ante mogli bi biti mjesto projekcije filmoca u slučaju lošeg vremena i  da dalje ne nabrajamo. Šibenik je, s obzirom na publiku koja posjećuje ovaj festival. mogao ponoviti uspješnu priču s Terraneom, samo ovog puta bi bila riječ o filmskoj umjetnosti.
No zato su u Gorskom kotaru i u Delnicama i na razini Primorsko – goranske županije prigrlili Cine hill i dali mu svu potrebnu potporu. I nisu požalili jer su Delnice ta četiri dana Festivala bile pune posjetitelja, tražio se apartman više, a ugostiteljski sadržaji u Planinarskom centru Petehovac vrvjeli su  i zabilježili su jako dobar promet.
„Ovo je pothvat kakav se nitko dosad nije usudio napraviti. Radilo se o selidbi festivala koja se događala pred očima publike. Riskirali smo puno, ali na kraju smo uspjeli da naš filmski program ostane konceptualno isti. Možemo reći da je takav festival dobio sasvim novo okruženje i novu ideju okoliša u kojem se treba događati. Našli smo novo brdo filmova“, zaključio je direktor festivala Igor Mirković.

Cine hill fest je filmski festival s dušom koji širi posebnu pozitivnu i kreativnu energiju. Organizatori se trude povezati ga s razvojem svijesti o zaštiti okoliša, životinja, života u skladu s prirodom i to na zabavan način. Primjerice, ne dopušta se bacanje opušaka u okoliš već se motivira posjetitelje da opuške ubacuju u posebne posude i tako, ovisno u koju ih ubace, glasaju za filmove koji su im se najviše svidjeli.

Organizirali su i sve popularniji format, kviz posvećen filmu, ali u šumi, promovirali zaštitu divljih životinja. Sve to zaista su dobrodošli sadržaji i u Šibeniku samo kada bi to oni koji odlučuju shvatili. Ovako Delnice mogu samo zahvaliti Šibeniku što nije pokazao ni najmanji interes da se upravo u njega preseli Motovun film festival.

Iz kategorije: Vijesti