Datum objave: 31. Srpanj 2023

SJEDNICA PARTNERSKOG VIJEĆA / Nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije kreće na javno savjetovanje

Diana Ferić
Diana Ferić

U konferencijskoj dvorani Adriatic Business Centra u Šibeniku danas, 31. kolovoza, održana je 5. sjednica Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije, koju je vodio šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić, a na kojoj je sudjelovala i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.

 

 

Nakon usvajanja Zapisnika sa 4. sjednice Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije i Dnevnog reda, projektni koordinator Stipe Španja iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije predstavio je konačan nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije, koja je izrađena kao dodatak Planu razvoja Šibensko-kninske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a čiji je nositelj izrade Šibensko-kninska županija. Teritorijalna strategija jedan je od glavnih preduvjeta za provedbu Integriranog Teritorijalnog Programa (ITP) u okviru kojeg je za otoke Šibensko-kninske županije osigurano 15,9 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Ovaj nacrt planiramo uputiti na javno savjetovanje i prijaviti se na Otvoreni poziv za podnošenje konačnog nacrta Teritorijalne strategije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. – kazao je Španja i naglasio da je Strategija izrađena u suradnji s radnom skupinom/otočnim partnerstvom čija je druga sjednica održana neposredno prije početka sjednice Partnerskog vijeća.

Integrirani teritorijalni program namijenjen je rješavanju specifičnih problema i izazova s kojima se suočavaju otoci i to kroz mjere poticanja integriranog i uključivog društvenog i gospodarskog razvoja te održivog upravljanja, s posebnim naglaskom na ulaganja u sustav vatrogastva i civilne zaštite, razvoj infrastrukture, valorizaciju prirodne i kulturne baštine, poticanje poduzetništava i korištenja obnovljivih izvora energije, kao što su vjetar, sunce i energija valova.

Nakon izlaganja konačnog nacrta i iznošenja zaključaka završnog izvješća vanjskog stručnjaka za vrednovanje, održana je rasprava nakon koje je jednoglasno usvojena Teritorijalna strategija razvoja otoka Šibensko-kninske županije.

Podsjećamo, Partnersko vijeće Šibensko-kninske županije savjetodavno je tijelo čiji su aktivnosti vezane uz pripremu i praćenje provedbe planskih dokumenata politike regionalnog razvoja, a sastavljeno je od 35 članova i to predstavnika iz javnog, poslovnog i civilnog sektora s područja cijele županije. Predsjednik partnerskog vijeća je župan dr. sc. Marko Jelić, a njegova zamjenica - ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur.

Iz kategorije: Vijesti