Datum objave: 30. Srpanj 2023

NAJBOLJA ROČNICA / Šibenčanka Tina Bura postigla najbolje rezultate na na natjecanju za najboljeg ročnog vojnika i vojnikinju

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanka Tina Bura postigla je najbolje rezultate na natjecanju za najboljeg ročnog vojnika i vojnikinju aktualnog 38. naraštaja koje je održano u Požegi Sudjelovalo je njih deset odabranih, koji su tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja postigli najbolje rezultate na provjerama tjelesne spremnosti, testova znanja i vještina, vojničkog držanja i ponašanja, motivacije, odnosa prema nadređenima i kolegama. Stečena znanja i vještine koje su usvojili tijekom temeljne obuke na dragovoljnom vojnom osposobljavanju morali su pokazati kroz uspješno i brzo svladavanje 15 zahtjevnih radnih točaka, piše Hrvatski vojnik.

Staza se sastojala od niza pješačkih prepreka koje su natjecatelji morali proći koristeći se posebnim tehnikama, a neke od njih bile su i vrlo zahtjevne, poput pružanja prve pomoći, topografije i snalaženja u prostoru, rukovanja osobnim oružjem, prepoznavanja eksplozivnih sredstava te gađanja sa zaštitnom maskom i bez nje. Ovaj put bio je prisutan još jedan faktor koji je natjecanje dodatno otežao – iznimno visoka ljetna temperatura na kojoj je naporno i stajanje, a kamoli svladavanje niza prepreka u punom trku. No uspjeli su, pokazavši iznimnu motivaciju i zalaganje.

Rezultati natjecateljica za najbolju ročnicu:

Tina Bura

Lara Pušić

Gabrijela Kordić

Anastasia Lakatoš

Na kraju natjecanja najbolji u muškoj konkurenciji bio je ročnik Andrija Ezgeta, a u ženskoj najbolje rezultate postigla je ročnica Tina Bura. Za postignute najbolje rezultate nagrađeni su pohvalom, knjigom i značkom najboljeg ročnika/ročnice naraštaja.

Radne točke natjecanja:

Niska žičana prepreka – natjecatelj mora svladati prepreku primjenjujući tehniku kretanja vojnika u boju u najkraćem mogućem vremenu. Svaki kontakt sa žicom kažnjava se s dodatnih deset sekundi.

Jednostruka prepreka – natjecatelj mora svladati točku tako da primijeni tehniku provlačenja ispod prepreke u što kraćem roku. U slučaju nepravilnog prelaženja natjecatelj se vraća na prepreku i mora je svladati na propisan način.

Postavljanje ozlijeđenog u koma položaj – natjecatelj mora postaviti ozlijeđenog u pravilan koma položaj u vremenu od 20 sekundi. U slučaju prekoračenja vremena natjecatelju se dodjeljuje dodatnih deset sekundi na konačno vrijeme.

Dvostruka prepreka – natjecatelj mora svladati prepreku primjenjujući tehniku provlačenja i preskakanja u što kraćem vremenu. U slučaju nepravilnog prelaženja prepreke natjecatelj se mora vratiti na njezin početak te je pravilno svladati.

Prepoznavanje minsko-eksplozivnih sredstava – natjecatelj mora prepoznati sedam vrsta eksplozivnih sredstava postavljajući pripadajuću karticu s nazivom sredstva ispred MES-a. Za svako točno obilježeno minsko-eksplozivno sredstvo natjecatelj se nagrađuje umanjivanjem prolaznog vremena cijelog poligona za pet sekundi. Na ovoj se radnoj točki ispred natjecatelja nalazi bojni metak, minobacačka granata, tromblonska mina, ručna bomba, protupješačka rasprskavajuća mina, antimagnetna mina te protuoklopna mina.

FOTO: Screenshot, Hrvatski vojnik

Iz kategorije: Vijesti