Datum objave: 21. Srpanj 2023

ZGRADA STARE POŠTE / Županija nema novca za prvootkup, a kada je željela kupit Hratske pošte su to ignorirale

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnici Županijske skupštine nisu danas olako prihvatili prijedlog da Šibensko – kninska županije odbije pravo prvootkupa zgrade Stare pošte u Šibeniku.

Raspravu o tome da se to ne odbije inicirala je vijećnica Sanja Mačukat s NL Stipe Petrina .

„Ta zgrada Hrvatskih pošta  je kulturno dobro.Nemojmo  je se  olako odreći jer nama takva zgrada treba, neka ostane i koristi se u općem interesu”, kazala je. Nakon što je dobila odgovor kako je zgrada procijenjena na oko 2,5 milijuna eura koje županije nema kazala je kako se gleda na to kratkoročno.
„Stekla sam dojam kako to gledate kratkoročno. Ajmo to gledati dugoročnije, probajte naći izvor financiranja. To vam je zadatak. Vi postojite da biste takve stvari rješavali”, dodala je. 
 Župan Marko Jelić se složio s njom, ali je dodao kako je to nemoguće napraviti jer u županijskom proračunu nije predviđen novac za kupnju te zgrade i ne može ga se preko noći osigurati.  Europski novac ne možete koristiti na takav način. Mi smo čim smo došli na vlast stupili u kontakt s Hrvatskim poštama i iskazali svoje zanimanje da kupimo tu zgrade i u nju preselimo naše službe koje rade u neprimjerenim uvjetima. Zamolili smo ih da nam va vrijeme kažu kolika će biti cijena i kada će je prodati, ali su to ignorirali. Mi smo to željeli kupiti i da su oni nama definirali uvjete prodaje tada bismo se mi pripremili i izradili dinamiku otplate, ali oni to očito nisu htjeli nama prodati”,  objasnio je.  da nam na vrijeme kažu kada će prodavati tu zgradu i za koliko, ali nije bilo odgovora. 
Reagirao je Joso Smolić iz HDZ – a.
„ Ovo je neozbiljna priča jer ne znamo ni odakle nam novac niti šta bismo s tom zgradom napravili, a trebali bi preuzeti obvezu za njezinu kupovinu”, istaknuo je, a podržala ga je i njegova stranačka kolegica Tanja Radić Lakoš.
„Nema smisla kupovati tu zgradu da bi s eu nju smjestila županijska administracija.   Meni je to idealno za mali hotel ili neku galeriju. Ona mora biti u službi razvoja grada i gospodarstva”, naglasila je. 
Iris Ukić Kotarac, zamjenica župana kritizirala je to što  Šibensko – kninska županija otkako postoji nije uspjela osigurati primjeren prostor za svoje službe, a plaćala je  i plaća skupe privatne prostore. 
„Službenici se protive preseljenu izvan središta grada i mi smo željeli kupiti tu zgradu Hrvatskih pošta, ali Hrvatske pošte  ne rade u korist građana nego špekuliraju na tržištu. Mi smo mogli kupiti tu zgradu do sada i preseliti u nju naše službe,  ali sada je kasno da to napravimo i preuzmemo financijsku obvezu, a ne znamo kako ćemo osigurati taj novac”, obrazložila je.

Na kraju je prihvaćeno da se ne ide u prvootkup pa će se za zgrada prodati  na tržištu za neku komercijalnu namjenu.

Iz kategorije: Vijesti