Datum objave: 20. Srpanj 2023

KREĆE VIDEONADZOR / Od ponedjeljka kamere će vas snimati na 60 lokacija u Šibeniku pa pazite što radite

Diana Ferić
Diana Ferić

Na 60 lokacija na području grada Šibenika od ponedjeljka, 24. srpnja, s radom započinje gradski sustav tehničke zaštite. Blizu 200 kamera postavljenih na širem gradskom području, povezanih s 20 kilometara optičke mreže, služit će u svrhu očuvanja visoke razine sigurnosti s naglaskom na sigurnost građana, djece, javne i privatne imovine.

 

Iz nadzornog centra s restrikcijom pristupa upravljat će se sustavom, te će se u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka procesuirati prekršaji i nezakonita ili nepropisna postupanja. Pristup sustavu bit će omogućen pojedinim zaposlenicima Policijske uprave šibensko-kninske.

Mnogi će reći da nama ne trebaju kamere jer je Šibenik siguran grad. I zaista, u odnosu na druge sredine, mi živimo relativno mirno i sigurno. Ipak, treba znati da se na našem području godišnje dogodi između 200 i 300 razbojništava, krađa i oštećenja tuđe imovine. Tome treba dodati između 300 i 350 prometnih nesreća s materijalnom štetom, ozlijeđenim i poginulim osobama. Pritom smo svi skupa posebno osjetljivi na sigurnost djece. Stoga smo, pri definiranju rasporeda kamera, veliku pozornost posvetili pokrivanju prostora ispred vrtića, škola i dječjih igrališta. Također, prilikom svakog oštećenja javnih površina, objekata i imovine općenito te nemara prema okolišu naši sugrađani postavljaju pitanje zašto na dotičnim lokacijama Grad nije instalirao nadzorne kamere. To nas je dodatno ponukalo da pristupimo ovom projektu i njegovoj realizaciji“, kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Nakon vrtića, škola i dječjih igrališta, najveći broj lokacija na kojima će se vršiti videonadzor su prometnice, križanja i ulazi u grad. Puštanjem u funkciju videonadzora kontrolirat će se i nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila.

Na ovaj način dobili smo integriran, skalabilan i moderan sustav videonadzora javnih površina sa svrhom stvaranja što boljeg i sigurnijeg okruženja građanima i turistima. Šibenik postaje jedan od vodećih gradova na području Republike Hrvatske po pitanju implementacije sustava tehničke zaštite i inteligentnih transportnih sustava što će posljedično rezultirati smanjenjem stope kriminaliteta i oštećenja javnih objekata i površina, kao i povećanjem poštivanja prometnih propisa te smanjenjem nesreća u prometu. Već radimo planove kako bi ga u sljedećem koraku proširili na nadzor nelegalnih odlagališta otpada u okolici Šibenika, i njihovih pristupnih puteva, odnosno na sve podzemne spremnike za otpad. Za sankcioniranje nelegalno i nepropisno odloženog otpada treba nam dodatni trud policije, te smo s MUP-om u fazi definiranja sporazuma o pristupu podacima“, pojašnjava zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Do kraja godine u planu je osposobljavanje 230 kamera na preko 70 lokacija. Sustav tehničke zaštite grada Šibenika je temeljem sklopljenog ugovora postavila tvrtka King ICT d.o.o., a vrijedan je 14 milijuna kuna bez pdv-a.

.

Iz kategorije: Vijesti