Datum objave: 20. Srpanj 2023

U Pirovcu postavljena spomen ploča u čast hrabre Pirovčanke Antice Olivari koja je spašavala putnike s Titanika

Diana Ferić
Diana Ferić
Pirovčanka Antica Olivari plovila je iz New Yorka u Rijeku brodom  Carpathia koji je prvi priskočio u pomoć putnicima s potonulog  Titanika 15. travnja 1912. godine  tako da je sudjelovala u  njihovom spašavanju. To su do sada znali članovi njezine porodice kojima je često o tome pričala ,a od danas za hrabri podvig te Pirovčanke zna i šira javnost zahvaljujući tome što je na kući u Pirovcu, u kojoj je živjela postavljena spomen ploča i mala kapelica, na inicijativu Mare Barić koja se udala u Antičinu obitelj i uz potporu Turističke zajednice Općine Pirovac.  Tim povodom organizirana je i svečanost.
 
„U ovoj kući živjela je Antica Olivari, rođena 1887. godine i umrla 1965 godine putnica herojskog broda Carpathia, broda koji je na svojoj plovidbi iz New Yorka u Rijeku  spasio preživjele putnike s Titanika”, piše na toj spomen ploči. 
 
„Kada je gospođa Mara Barić došla kod mene s tom pričom naježio sam se slušajući je i odlučio sam da priča o toj hrabroj Pirovki ne ostane samo u krugu njezine obitelji nego da s njom upoznamo medije i širu javnost,da se zna da je iz ovog mjesta bila jedna od hrabrih ljudi s broda Carpathia koji su s  Titanika spasili 700 putnika.  Priča o Titaniku stalno pobuđuje interes svekolike javnosti, mnogi je znaju i iz čuvenog filma Jamesa  Camerona. Neki su opčinjeni da vide olupinu  Titanika na dubini od 3 800 metara  pa riskiraju i svoj život pa neka i ova priča bude jedna od onih koje promoviraju Pirovac i neka je naši domaćini pričaju svojim turistima”, kazao je Igor Bergam, direktor Turističke zajednice Općine Pirovac. 
 
Mara Barić nam je ispričala kako je za hrabri podvih tete Antice doznala os svoje svekrve Ljube  koja ju je često spominjala. „Pričala je o tome kako je teta Antica spašenim utopljenicima davala hranu, deke odjeću. Stalno su joj se vraćale te slike, a bila je do kraja života opsjednuta tom gluhom tišinom koju je na mjestu na kojem je Titanik potonuo osjetila. Potrudili smo s ei pronašli smo niz podataka i fotografija o tom događaju kako bi i to bio podsjetnik na tu epizodu iz života naše tete Antice”.
Na svečanosti je bila i Anticina nećakinja Zorka te nećaci koje je brižno čuvala i pazila dok su bili mali jer nije imala svoje djece.
„Antica se udala za Tišnjanina koji je radio u New Yorku i živjela je tamo jedno vrijeme no vratila se kada je on umro, o nedugo potom došla živjeti u našu kuću kod svojih rođaka. Nama djeci je od dragosti davala nadimke poput Jelenče, Jorgovan, Golub, Predrag Bila je  vrsna ribarica i uspješno je lovila školjke, a bila je poznata po svojoj juhi od kamena” , ispričali su nam o Antici. 
Obitelji Barić je u oživljavanju spomena na Anticu Olivari pomogla i obitelj  Nediljke Međumurec koja već 60 godina dolazi u Pirovac u kojem je njezin svekar sagradio vikendicu.
 
„Suprug i ja smo pasionirani planinari, pa smo tako jednom prilikom posjetili i luku Cobh u Irskoj,  posljednju iz koje je isplovio Titanik u kojoj postoji i Muzej posvećen tom brodu i njegovom potonuću.
„U tom muzeju je predstavljen i brod Carpathia i akcija spašavanja putnika s Titanika. Među posadom broda bilo je i osamdesetak Hrvata tako da se i oni spominju. Puno je zapisao o preživjelim putnicima među kojima su bila i tri Hrvata tako da smo rado prihvatili zamolbu gospođe Barić da im pomognemo u prikupljanju podataka za njihovu priču o teti Antici”, kazala nam je. 
 
Brod Carpathia  pod zapovjedništvom kapetana Arthura Henryja Rostronama i s 84 hrvatska pomorca je  prvi i jedini brod koji je primio Titanicov poziv SOS i pod punom parom u pravom smislu riječi okrenuo kurs prema brodu koji tone. 
 
 Na svečanosti organiziranoj u povodu postavljanja spomen ploče sudjelovale su članice KUD  - a Bezdan iz Pirovca.
Iz kategorije: Vijesti