Datum objave: 19. Srpanj 2023

Nadareni mladić koji je pao državnu maturu samo zato što je esej napisao štampanim slovima po ocu je Šibenčanin

Diana Ferić
Diana Ferić

Rikard Friganović (18), maturant Graditeljsko tehničke škole koji je napisao esej na maturi tiskanim slovima pa pao maturu, o čemu bruji cijela Hrvatska i nad čim se snebiva svatko tko ima zdravu pamet je po ocu Šibenčanin. Sin je gospodarstvenika Ruđera Friganovića, nekada državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i unuk poznate šibenske psihijatrice, nažalost pokojne Dorice Friganović.

Mladić je, naime, esej pisao velikim tiskanim slovima, iako vidljivo naglašavajući velika slova, ali komisija je bila neumoljiva i smatrala je njegov rad nedovoljnim za prolaz. Tako je izgubio šansu i za upis na Arhitektonski faklutet na kojem je na prijemnom ispitu bio četvrti od 500 prijavljenih.

Ruđer Friganović, Rikardov otac, kaže nam da je svjestan da je sin napravio grešku, ali smatra da je mjera previše rigorozna.

"On ima ružan rukopis i cijelo školovanje mu profesori to govore. Rekao nam je da se prepao kako neće biti čitljivo, što je također jedan od propisa za pisanje mature. Uoči pisanja je odlučio da je pametnije da piše tako. I mi smo se naljutili što je tako napravio i ne kažem da nije pogriješio, ali velika slova je pravilno istaknuo, ima interpunkcije, a Glembajevi koji su bili tema su baš drama koja mu je sjela... Strašno mi je žao da od šampiona i dečka koji je uvijek odličan ili najmanje vrlo dobar sad ispada ponavljač godine", govori tata i dodaje da su mu mogli uzeti 10, 20, 30 posto od rezultata, a ne talentiranom mladiću ovako srušiti snove”, izjavio je za Jutarnji list.

I nije to prvi put da učenici grubo kažnjeni za propuste, lani su srušili djevojku koja se potpisala na ispit. No slijepo slijeđenje pravila bilo bi jasnije kada bi ona vrijedila za sve. Tako su ove godine ispitivači na državnoj maturi Istanbul proglasili glavnim gradom Turske, a USKOK uredom Vlade. A na jednom pitanju iz matematike svi ponuđeni odgovori su bili netočni

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja objašnjavaju da pravila postoje

Izričito se kaže da se esej ne smije pisati velikim tiskanim slovima. Niti velikim, niti tiskanim', kaže Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Upitan o mogućnosti ocjenjivanja ispita bez davanja bodova za esej, Filipović kaže da to nije moguće.

Esej je sastavni dio ispita državne mature. Da se učenica nije potpisala, imala nula bodova iz eseja, a dobila dovoljan broj bodova na ispitu, mogla bi položiti ispit. Međutim, potpisivanje se računa kao ne izlazak na esej. Ako učenik ne izađe na esej, kada bi zadovoljio sto posto ispita, ne bi položio”, rekao je.

Tako ispada da je forma najvažnija i da je bitno kakvim slovima pišeš esej, a ne što si u njemu napisao. Njegove misli o Krležinim Glembajevima zato nitko nije ni pročitao. Nitko nije ni procijenio njegove kompetencije, književnoteorijska i jezična znanja, kao ni razumijevanje književnog teksta. Suludo i nedopustivo. Tako s eu Hratskoj ruše snovi i zatire nadarenost”

Silno se trudio napisati maturu, do te mjere da je esej iz hrvatskog, kako bi ga lakše pročitali i ocijenili, pisao malim štampanim slovima. Samozatajan i povučen, uplašen komentarima profesora kako ima teško čitljiv rukopis, napisao je pravopisno, gramatički i leksički točan esej…ali eto, da bude čitljiv koristio je mala štampana slova…
I zato su ga srušili! Jer pravilo kaže: mora biti napisano čitko i ne smije biti velikim štampanim slovima. Nadareni mladić, pao je maturu!! Oba prigovora su im odbijena. Sansu za obrazovanje u Hrvatskoj, ove godine, on nema!
Tako se ubijaju snovi! Odmah na početku života, zgazi ga. Ubij zelju, strast, talent! Nauci ga lekciji da se pravila moraju poštivati!
U zemlji u kojoj svakodnevno svjedočimo krađama i lažima bez posljedica; zemlji podobnih i poslušnih…potkapacitiranih beskičmenjaka; zemlji koja ne podnosi izvrsnost; zemlji u kojoj skupina mediokriteta odlučuje o sudbinama djece talentiranije nego su oni ikada mogli sanjati biti…mala štampana slova su grijeh ovog mladića!”,
napisala je na svom Facebook profilu novinarka Ivana Paradžiković.

Foto: Privatni album, Jutarnji list

 

Iz kategorije: Vijesti