Datum objave: 13. Srpanj 2023

BOŽINOVIĆ U GREBAŠTICI / U požaru je oštećeno sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade, a sedam automobila je izgorjelo

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je večeras požarom zahvaćeno područje na području Grebaštice.

Održali smo sastanak sa Stožerom civilne zaštite i vatrogasnim zapovjednikom. Situacija je bolje nego što je bila i to zato što su sve operativne sastavnice dale svoj maksimum. Oštećeno je sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade, a sedam automobila je izgorjelo. Tek treba utvrditi jesu li svi bili od ranije u voznom stanju. Oštećeno je nešto manjih gospodarskih objekata, dva il tri. Žrtava nema, imovinska šteta, bilo da su kuće, gospodarski objekti ili vozila, nije velika. Sada su snaga usmjerene prema dijelu gdje gori, prema Primoštenu. Prema onome što sam čuo od vatrogasaca, trebali  bi večeras zaustaviti širenje. Međutim, dosta toga će ovisiti o vjetru. Ovo danas je bilo orkansko jugo, u jedno trenutku air traktori uopće nisu mogli letjeti. U jednom trenutku na nebu smo imali osam protupožarnih zrakoplova, ne sjećam se da smo u zadnje vrijeme na jednom požarištu imali toliku grupu zračnih snaga. Započeo je očevid kojim će se utvrditi uzroci požara', kazao je. 

Požar je u jednom trenutku ušao u mjesto između kuća i bilo je napeto.No, koordiniranim i snažnim angažmanom vatrogasaca i zračnih snaga HRZ-a, situacija je smirena”, istaknuo je.

Mjestimice se još vide plameni na brdu Jelinjak, ali riječ  je o panjevima koji dogorijevaju. Vatrogasci tvrde kako je to bio požar pete brzine jer se širio neviđenom brzinom. Plan je da na požarištu tijekom noći ostane oko 150 vatrogasaca. Ako bude potrebe, ujutro će se ponovno uključiti zračne snage. 
 

 

Što se tiče organiziranog smještaja u sportskoj dvorani Baldekin tamo trenutno borave tri obitelji, jedna iz Slovenije i dvije iz Bosne i Hercegovine.

Situacija je u ovome trenutku znatno bolja nego popodne, objekti nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu cijelu noć te će poduzeti sve da se požar zaustavi te da se zaštite ljudski životi i objekti. Prema prvim procjenama izgorjela je površina od oko 600 ha.

FOTO: MUP

Iz kategorije: Vijesti