Datum objave: 12. Srpanj 2023

ŽUPAN PRIMIO PODUZETNICU GODINE I ČLANICE KRUGA / Povezivanje i umrežavanje i mikrofinancijske injekcije važne su za osnaživanja poduzetnica u ruralnim sredinama

Diana Ferić
Diana Ferić

 Šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac primili su danas u prostorijama Županije poduzetnicu godine i osnivačicu brenda "Viktoria prirodna kozmetika" Brankicu Borović iz Radučića kod Knina, članice Udruge poslovnih žena KRUG, podružnice Šibenik kojoj i ona pripada te predsjednicu te udruge na nacionalnoj razini Zoranu Ivić. Na prijemu su bile i prošlogodišnje dobitnice tog priznanja Jasna Grubišić i Ornela Šupe te aktivna članica Kruga Diana Čubić. Ta udruga poslovnih žena dodjeljuje priznanja poduzetnicama i menadžericama svake godine na Svjetski dan poduzetnica.

 

Na 5. konferenciji žena poduzetnica, koja se u organizaciji Udruge poslovnih žena Krug i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore koncem svibnja održala u Zagrebu - Brankica Borović proglašena je poduzetnicom 2022. godine.

Brankica Borović, vlasnica je i  osnivačica obiteljskog gospodarstva u Radučiću kod Knina te vlasnica brenda Viktorija prirodna kozmetika. Njezin je životni put i njezina karijera su vrlo inspirativni i zanimljivi. Nakon završetka studija jezika bila je na usavršavanju u SAD -u, potom u Italiji gdje je radila kao projekt menadžerica da bi se ona i njezin suprug Paolo, rođeni Talijan iz centra Rima upustili u poduzetnički pothvat u jednoj potpuno nerazvijenoj I nenaseljenoj sredini, u selu Radučić, u Općini Ervenik odakle potječe Brankina obitelj i uspjeli su. Na tržištu su se potvrdili s linijom kozmetičkih proizvoda od magarećeg mlijeka i smilja, a rade i na novim linijama.


Župan i zamjenica župana čestitali su nagrađenoj poduzetnici na fantastičnom uspjehu i odličnom proizvodu, te istaknuli kako Županija kontinuirano različitim subvencijama i programima podržava poduzetništvo, a naročito žene poduzetnice.
- Od početka mandata nam je jedan od prioriteta podržati poduzetništvo na području naše Županije, odnosno proizvode lokalnih proizvođača i projekte lokalnih poduzetnika. – kazao je župan.
U uvodnom dijelu Zorana Ivić upoznala je župana Jelića i njegove suradnice s djelovanjem udruge KRUG koja je osnovana s ciljem promicanja ženskog poduzetništva i međusobnog povezivanja i osnaživanja poduzetnica.
Anita Ercegovac, predsjednica šibenskog ogranka govorila je o aktivnostima tog ogranka koji pokušava povezati žene u poduzetništvu u cijeloj Županiji te je izašao iz šibenskih okvira.
Posebno je istaknula projekt Sturt - up nacija koji pruža potporu poduzetnicama u manje razvijenim sredinama i povezuje ih. „Sve mi, bile male ili poduzetnice koje vode neke krupnije poslove imamo iste probleme i iste priče – borbene smo i uporne i zato opstajemo, kazala je Anita Ercegovac.
 Nagrađena poduzetnica Brankica Borović zahvalila se na prijemu i istaknula koliko je bitno za čitavo gospodarstvo podržati poduzetnice, a naročito one koje žive i rade u ruralnim sredinama.
„Mi smo počeli ni od čega, suprug i ja samo podižući plantažu smilja, a danas je naš brend prepoznat , i recimo, prodaje se u svim trgovinama Spar i Interspar. Upravo nam je prolaz na njihovom natječaju koji nije bilo lagan, dao potrebni vjetar u leđa. Ima mnogo ovakvim kao što smo mi, pomalo ludih koji ulaze u poduzetničke poduhvate i njima su potrebne upravo te mikrofinancijske injekcije, kakve daje Županija. Da nije bilo toga mi bismo teško ispunili uvjete ulaska u Spar trgovine koji su podrazumijevali značajno povećanje proizvodnje. Zahvaljujući subvenciji Županije mi smo kupili punilicu koja je tada koštala oko 5 000 eura, nekome sitnica, ali nama je to tada bilo puno”, kazala je nagrađena poduzetnica.
Članice Kruga predložile su Županu da Županija uvede posebnu liniju za subvencioniranje poduzetnice što je odavno napravio veliki broj županija. Budući da su sve osnivačice privatnih vrtića u Šibeniku članice te udruge na prijemu se dotaknulo i teme subvencioniranja boravka djece u vrtićima. Župan je podržao njihovo nastojanje da lokalna samouprava za svu djecu, bilo da pohađaju gradske ili privatne i vjerske vrtiće iz proračuna plaća jedak iznos. Jasna Grubišić je ukazala i na problem vrtićke djece s teškoćama i potrebu osiguravanja asistenata za njih i u vrtićima, a župan Jelić i njegova zamjenica Iris Ukić Kotarac su se za to zainteresirali pa će o toj temi biti održan poseban sastanak.
U neformalnom i ležernom razgovoru sa županom poduzetnice su dotaknule i nekih tema koje nemaju izravne veze s djelovanjem Kruga, a župan je otkrio da on osobno koristi prirodnu kozmetiku za njegu lica i to preparate od smilja i kremu od magarećeg mlijeka koju proizvodi upravo OPG „Viktoria”.

Iz kategorije: Vijesti