Datum objave: 07. Srpanj 2023

OČUVANJE TRADICIJE / Županija i županijska TZ svake godine će financirati gradnju jedne betinske gajete

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko kninska županija i županijska turistička zajednica planiraju svake godine financirati gradnju jedne tradicionalne betinske gajete.Sporazum o zajedničkom financiranju tog drvenog, ribarskog broda tradicionalne gradnje u lokalnim brodogradilištima potpisali su, danas u Betini, župan Marko Jelić i direktor županijske  Turističke zajednice Krešimir Šakić.

Svrha Sporazuma je, uz financiranje izrade gajete, poticanje i očuvanje drvene brodogradnje, turistička promidžba Šibensko-kninske županije na turističkim sajmovima te, u suradnji s jedriličarskim klubovima, obučavanje mladih ljudi jedrenju na tradicionalan način”, istaknuo je župan Jelić.

Krešimir Šakić je istaknuo da bitno je očuvati i postupak izrade i korištenja gajete.

Time se njeguje i čuva nematerijalna baština ovog kraja, koji je oduvijek bio vezan uz plovidbu i brodogradnju”, istaknuo je direktor županijske Turističke zajednice.

Betinska gajeta pojavljuje se sredinom 18. stoljeća, kada korčulanski brodograditelj Paško Filipi osniva prvo brodogradilište u Betini. Iako je zadržala klasičnu korčulansku tehnologiju gradnje drvene brodice metodom dodirivanja platica i s obzirom da se više koristi kao prijevozno sredstvo, a manje kao ribarica – čvršća je i stabilnija, ima veću nosivost i palubicu na pramcu i krmi.

Iz kategorije: Vijesti