Datum objave: 07. Srpanj 2023

CRKVA SV. MARIJE U ŽIRJU / Tijekom restauracije stropnih štukatura u crkvi sv. Marije na Žirju otkrivene četiri figure evanđelista

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Završena je prva faza restauracije stropnih štukatura u župnoj crkvi sv. Marije u Žirju. Radovi na restauraciji uslijedili su nakon radova na sanaciji i stabilizaciji stropa koji je bio u vrlo lošem stanju te mu je prijetlo urušavanje. Restauraciji stropa prethodili su istraživački radovi kojima je otkrivena izvorna svjetlosiva boja profilacija i svjetloružičasta boja polja, a na četiri medaljona otkrivene su figure evanđelista koje će u drugoj fazi biti restaurirane.
Radove
na stropu crkve sv. Marije izvodi tvrtka „Kvinar” iz Splita, pod nadzorom Konzervatorskog odjela Šibenik, a financira ih Ministarstvo kulture i medija.
Radovi na sanaciji i restauraciji stropa dio su sustavne obnove crkve sv. Marije te njene sakralne i umjetničke baštine koji su započeli 2029. godine.  Na crkvi je potpuno je obnovljeno njeno dotrajalo krovište, nakon temeljite restauracije u crkvu je vraćen kip Gospe Žalosne iz 17. stoljeća, a obnovljena su i dva barokna relikvijara iz 18. stoljeća kojima su pohranjene relikvije sv. Kolumba i sv. Benedikta iz 6. st.
Osim na obnovi crkve sv. Marije i njene vrijedne baštine radilo se i na obnovi i uređenju župne kuće u Žirju te je hortikulturno uređen njeno dvorište, a oko zasađene masline

Foto: Don Oleg Petrović i Stanko Ferić 

Iz kategorije: Vijesti