Datum objave: 06. Srpanj 2023

PONOVNO PETICA / Institut za financije ocijenio transparentnost rada gradske uprave najvišom ocjenom

Diana Ferić
Diana Ferić

Institut za javne financije predstavio je jučer rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica.  Grad Šibenik još jednom je ocijenjen najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. te proračunski vodič za građane za 2023. godinu.

Proračunska transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost upravljanja javnim sredstvima.“, poručuju iz Instituta za javne financije najavljujući završetak istraživanja u ovom obliku i s ovom metodologijom.

Detaljni rezultati istraživanja dostupni su posredstvom interaktivne karte na poveznici https://www.ijf.hr/hr/transparentnost-2023/karta

Iz kategorije: Vijesti