Datum objave: 02. Srpanj 2023

VLAKOM PREMA JUGU / Jutros je u Split, Šibenik i Zadar prvi puta nakon 23 godine stigao sezonski vlak iz sjeverne Hrvatske. Simbolično je ispraćeni na Banovini čiji žitelji na more putuju besplatno

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jutros je u Split, Šibenik i Zadar prvi puta nakon 23 godine zastojao stigao sezonski ljetni vlak iz sjeverne Hrvatske. Vlak kreće iz Vukovara no svečano je dočekan i ispraćen u Sisku zato što su Hrvatske željeznice i Vlada Republike Hrvatske svim stanovnicima u potresima stradale Banovine omogućile besplatno putovanje na more. Na relaciji Vukovar -Vinkovci – Osijek – Slavonski Brod – Zagreb - Sisak - Šibenik/Split/Zadar prometuje noćni brzi vlaku, koji će voziti do 3. rujna.
Sezonski vlak su u Sisku dočekali i ispratili sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  Alen Gospočić, te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.
-Nekoliko desetljeća smo čekali ovakav vlak, - rekao je župan Celjak i najavio kako će Sisak prema Zagrebu dobiti još dva vlaka, brzi jutarnji i jedan brzi popodnevni iz Zagreba do Siska.

Sezonski vlak kreće iz Vukovara u 16,49 sati, u Sisak stiže u 21,05 sata, a u Split 6,56 sati. Na povratku, iz Splita kreće u 20,59 sati, u Sisku je u 6,58 sati, a Vukovaru u 11,06 sati. Cijene karata su snižene 40 posto, a stanovnici sa potresom stradalog područja Sisačko-moslavačke županije imaju besplatan prijevoz uz obaveznu rezervaciju mjesta u iznosu od 1,06 EUR. Ranije je Sisak sa Splitom bio povezan s dva brza vlaka, koji su vozili Unskom prugom. Međutim, nakon Domovinskog rata te su linije ukinute. 

Foto: HŽ Putnički prijevoz 

Iz kategorije: Vijesti