Datum objave: 01. Srpanj 2023

Šibenik – domaćin 26. Susreta ribara Hrvatske, najznačajnijeg nacionalnog cehovskog skupa ribara koji se bave gospodarskim ribolovom na moru

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik će biti domaćin 26. Susreti ribara Hrvatske obrtničke komore odlučeno je na sjednici Organizacijskog odbora 26. Susreta ribara koja je održana u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije. Predsjednik Organizacijskog odbora tog najznačajnijeg nacionalnog skupa ribara je Joso Smolić, a članovi su Ljazer Čivljak, predsjednik OK ŠKŽ, Stjepan Nedoklan predsjednik Ceha ribarstva i marikulture HOK-a, Dušan Prelević, predsjednik Ceha ribarstva OK ŠKŽ i Mato Oberan, predsjednik Ceha ribarstva i marikulture OK Dubrovačko-neretvanske županije.
Na Susretima ribara sudjeluje 300 predstavnika ribara koji u neposrednom kontaktu s najvišim predstavnicima resornih ministarstava razgovaraju o aktualnoj problematici u ribarstvu. Kako je istaknuto na sjednici Organizacijskog odbora u ovom trenutku ključne teme za ribare su smanjivanje broja ribolovnih alata, problematika uspostave sustava za prikupljanje pasivno ulovljenog otpada koćarica te provođenje europske ekološke mreže Natura 2000 u cilju zaštite staništa određenih biljnih i životinjskih vrsta te utjecaj tog projekta na ribarstvo.

Trenutačno je u Hrvatskoj registrirano 2971 ribar koji se bavi gospodarskim ribolovom na moru, a u Šibensko-kninskoj županiji ih je 259 od kojih se 40 bavi koćarenjem.

Iz kategorije: Vijesti