Datum objave: 01. Srpanj 2023

Šibenski „Marinetek Adriatic” izgradio 34 plutajuća betonska pontona za prvu nautičku luku u Sueskom kanalu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko poduzeće „Marinetek Adriatic” projektiralo je i proizvelo plutajuće betonske pontone za prvu nautičku luku u Sueskom kanalu. Riječ je o 34 pontonska elementa teška oko 20 tona koja su iz Šibenika otpremljena u egipatsku luku Ismailiju odakle će biti prevezena do jezera Al Temsah gdje se nautička luka gradi. Pontoni su proizvedeni u "Marinetekovom" pogonu u Stankovcima.
-Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu kojeg smo odradili u samo nekoliko mjeseci. Imali smo vrlo intenzivne pripreme kako bi ponudili najadekvatnije tehničko rješenja te sami projektirali i izradili pontone i valobrane za novu marinu. - istaknuo je direktor šibenske tvrtke Marinetek Adriatic Boris Miškić.
-”Marinetek” je odabran za projektiranje, izradu i ugradnju pontonskih elemenata u prvoj nautičkoj marini u Sueskom kanalu. Luku koja će imati 96 priveza za jahti dužine od 10 do 40 metara, gradi Jedriličarski klub u Ismailiji. Naša 34 betonska Heavy Duty i Breakwater pontonska elementa proizvedena su u „Marinetekovoj” tvornici u poduzetničkoj zoni Stankovci. Krenuo je transport betonskih elemenata u Egipat koji će uz pomoć čeličnih pilota biti instalirani u luci. Investitor, Suez kanal Authority, planira otvoriti prvu fazu marine do kraja srpnja 2023. godine, a u narednim fazama izgradit će se moderan servisni centar i drugi popratni sadržaji. Marinetekov partner u ovom projektu, Deutschland Technology Ltd iz Kaira preuzet će instalaciju cjelokupne infrastrukture i vođenje samog projekta. - dodao je Miškić.
-Projekt je izuzetno značajan jer će omogućiti zaustavljanje i odmor u Sueskom kanalu i manjim jahtama na svom putu između Sredozemnog i Crvenog mora, a ovim projektom Egipat potvrđuje svoju orijentaciju prema daljnjem razvoju nautičkog turizma. – naglasio je Miškić koji je na direktorskom mjestu ove uspješne tvrtke od njenog osnivanja 2005. godine.

Marinetek Adriatic dio je finske Marinetek Grupe koja već desetljećima proizvodi pontonske elemente globalno priznate i instalirane u vrhunske marine diljem svijeta. Poznati Marinetek brand i inovativnost šibenska je tvrtka razvila do savršenstva uvodeći brojne inovacije pa ne čudi što je pogon u našoj županiji proizveo pontone za stotine marina u Hrvatskoj ali i diljem svijeta.
-Posebno smo ponosni na završetak novih velikih projekata poput marine u mjestu Draga i Marine Polesana u Puli. U isto vrijeme radimo i pristanište na Dunavu pokraj Vukovara, mnoge komunalne luke, ali i plutajuće elemente za marinu u Sjedinjenim Američkim Državama.
Betonski elementi dodatno se učvršćuju amaturom od galavaniziranog čelika, pa je trajnost ovakvih pontona preko 50 godina. Za razliku od fiksnih gatova i valobrana, naši ponotni su ekološki prihvatljivi, ne uništavaju morsko dno te se lako transportiraju i sidre. – kazao nam je Boris Miškić.
-Do sada smo radili u Turskoj, Grčkoj, na otoku Malti, Italiji, u Kanadi, Crnoj Gori, na Cipru...zaista diljem Mediterana i imamo veliku bazu zadovoljnih partnera. Naša misija je ponuditi našim klijentima uslugu po principu „One Stop Shop“, odnosno spremni smo napraviti cijelu pripremu projekta, projektiranje, izradu, instalaciju i održavanje.
Sa završetkom projekta Ismailia priča o partnerstvu s Egiptom se nastavlja.
-Već smo u pregovorima za izradu nove marine pa će naši projektanti i poizvodni pogon imati pune ruke posla do kraja godine. Posebno sam ponosan na cijeli tim koji zaista u rekordnom roku odradi svaki projekt. Isto tako, uz proizvodnju standardnih elemenata radimo i na brojnim inovacijama. Tako smo od fonda Innovation Norway dobili značajna sredstva za naš projekt Eco Marina – Razvoj inovativnih plavih tehnologija za pomorsku suprastrukturu. U suradnji s norveškim partnerom razvijamo inovativne pontone pa će se tehnološki proces proizvodnje, know-how i inženjering dodatno prilagoditi inovativnim materijalima koji će biti ugrađeni u nove tipove pontona – kompozitna ojačanja i jezgra od ekspandiranog polistirena. 

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti