Datum objave: 30. Lipanj 2023

PIDOĆE / Novigradska dagnja, pidoća iz Novigradskog mora dobila je zaštićenu europsku oznaku izvornosti i zemljopisnog porijekla

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Novigradska dagnja, pidoća iz Novigradskog mora dobila je zaštićenu europsku oznaku izvornosti i zemljopisnog porijekla. Novigradska dagnja upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i imat će na ambalaži oznaku koja potrošačima jamči da kupnju autentični proizvod. Postupak zaštite naziva Novigradska dagnja pokrenula je Udruga uzgajivača školjaka “Novigradska dagnja“, a Europi je predočila dokumentaciju kojom dokazuje da je dagnja koja se uzgaja u Novigradskom moru i Novskom ždrilu izvorni proizvod tog dijela Hrvatske.

Novigradsko more je morski zaljev u Zadarskoj županiji, površine 28,65 km², najveće dužine u smjeru istok-zapad od 11 km te najveće širine od 4,8 km. Povezano je s Velebitskim kanalom na sjeverozapadu Novskim ždrilom, a s Karinskim morem na jugoistoku Karinskim ždrilom. Novsko ždrilo je morski tjesnac dug oko 3,7 km, najveće širine od 100 do 400 m. Prostorni plan Zadarske županije, u dijelu u kojem se određuje zoniranje područja za marikulturu, u području Novigradskog mora i Novskog ždrila predviđa samo mogućnost uzgoj školjkaša te navedenom području dodjeljuje oznaku zone Z2 (Z2 - područje u kojem marikultura ima visoki prioritet).

Iz kategorije: Vijesti