Datum objave: 29. Lipanj 2023

ZEMLJA DIDE MOG / Anita Ercegovac odabrala je ostati na svojoj jedovini i u Kninu radi super stvari za djecu i mlade

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada se kaže da nešto podiže kvalitetu života u lokalnoj zajednici često to bude samo fraza, ali kada je riječ o Udruzi za djecu i mlade “Čarobni svijet” u Kinu to je nepobitna činjenica.

Ta je udruga osnovana 2013. godine u Kninu. Knin je u javnosti poznat kao grad mladih i djece i upravo je Udruga Čarobni svijet bila prva udruga koja je za osnovnu djelatnost odabrala aktivnosti za djecu i mlade. Nazvali su je Čarobni svijet sa željom da ona postane mjesto igre i zabave i poticajnog okruženja koje podržava djetetovo učenje i razvoj u odgovorne i kreativne pojedince i zaista su taj cilj postigli. Nedavno su preselili u novi, moderno uređen i opremljen prostor koji je drugi dom mnogoj djeci i tinejdžerima iz Knina i okolice, a ne bi ga se postidjele i neke veće, razvijenije sredine. Imaju igraonicu te prostor u kojem se druže i uče s osnovno školcima, pomažu im da svladaju školsko gradivo, ali im pružaju i različite aktivnosti za njihov osobni, kreativni razvoj.

Idejna začetnica tog projekta i predsjednica udruge je Anita Ercegovac koja je sebi zadala misiju da svojim radom, znanjem, iskustvom i idejama u svom rodnom kraju učini život ljepšim i boljim.

 Moj poziv je odgojitelj. Iskustvo sam stekla kao odgajateljica i kao ravnateljica dječjeg vrtića u Kninu što sam bila dvije godine,a onda sam se upustila u poduzetničke vode i  osnovala ovaj centar. Radimo s djecom, mladima, roditeljima i cijelim obiteljima. Provodimo projekte koje pridonose kvaliteti života u cijeloj lokalnoj zajednici. Ja sam iz Kijeva, a u Knin sam došla nakon rata i tu zasnovala obitelj. Uvijek sam se htjela vratiti u rodni kraj, tu raditi i živjeti. Moj život se odvija na relaciji Kijevo - Knin. Centar ove udruge je Knin, ali djelujemo i u Općini Biskupija i Općini Kistanje”, kaže Anita Ercegovac. Ljubav prema poslu koji radi i životu u rodnom kraju uspjela je prenijeti na svoju kćerku Anu, magistru geologije koja se nakon fakulteta vratila u Knin i radi u igraonici “Čarobnog svijeta” iako joj to nije struka.

U Udruzi “Čarobni svijet promoviraju kvalitetne odnose te suradnju i zajedništvo svih sudionika djetetova razvoja, odgoja i obrazovanja s naglaskom na razvoj i prepoznavanje potreba djece i mladih. Danas udruga svoje aktivnosti provodi u sklopu programa “Korak bliže djetetu” te novoosnovanog Centra za mlade. Apliciranjem na europske projekte i njihovom provedbom obogaćuju svoje aktivnosti. Organiziraju i Marunove dane, dvodnevnu manifestaciju posvećena je utemeljitelju hrvatske nacionalne arheologije fra Luji Marunu.

Nakon projekta “Virtualni Čarobni svijet” i programa “Lujo Marun - čarobni vizionar”, Udruga nastavlja širiti priču o Marunu s ciljem upoznavanja šire javnosti s njegovim djelom koji je neiscrpan izvor motivacije i ustrajnosti”, kaže predsjednica Udruge “Čarobni svijet” Anita Ercegovac.

 

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti