Datum objave: 28. Lipanj 2023

Šibenik će autobuse s motorima na fosilna goriva zamijeniti autobusima na električni pogon. Pripreme su počele.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Grad Šibenik je izradio idejno rješenje elektrifikacije gradskih autobusnog prijevoza te spremno očekuje natječaj za nabavu autobusa na električni pogon koji će zamijeniti autobuse s motorima na fosilna goriva i ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju. Cilj je održiv gradski promet s nultim emisijama štetnih plinova. Idejno rješenje elektrifikacije javnog autobusnog prijevoza izradila je tvrtka Smart Horizon, a koštalo je 32 500 eura.
Zamjena autobusa s motorima na unutarnje sagorijevanje autobusima na električni pogon Šibenik će smanjiti negativni utjecaj prometa na okoliš i klimatske promjene te potaknuti zeleni rast, a očekuju se i dugoročne uštede na troškovima energije i troškovima održavanja voznog parka. Projektom je predviđena izgradnja Prometno-logističkog centra za autobuse u gospodarskoj zoni Podi, digitalizacija sustava upravljanja i praćenja vozila, te smanjenje buke i vibracija na čitavom gradskom području.
-
Nedavnom nabavom 11 suvremenih niskopodnih autobusa i prebacivanjem organizacije javnog gradskog autobusnog prijevoza na Gradski parking, tek smo završili prvu fazu modernizacije gradskih autobusnih linija. Sukladno Ernst&Young studiji krećemo se prema drugoj fazi za koju je potrebna nabavka još autobusa. Ovo idejno rješenje je nužno za prijavu na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim će jedinicama lokalne samouprave i njihovim prijevozničkim poduzećima bespovratno financirati nabavku novih električnih autobusa i potrebne infrastrukture, a koji se očekuje u ovoj godini. Dok čekamo natječaj ministarstva radimo na dokumentaciji za nova autobusna ugibališta na cijelom administrativnom području Šibenika, čime ćemo podići protočnost, sigurnost i kvalitetu javnog gradskog autobusnog prijevoza. Kruna cijele ove prometne priče bit će izgradnja Prometno-logističkog centra unutar naše Poslovne zone Podi, a koji će sadržavati svu potrebnu logistiku za autobuse poput praonice, servisa, punionica, natkrivenog parkirališta i drugo - kazao je Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Iz kategorije: Vijesti