Datum objave: 26. Lipanj 2023

NOVA BOLNICA / Nema više samo riječi, danas potpisan Ugovor o izradi Studije izvodljivosti za novu šibensku bolnicu,a financiaju je Grad i Županija

Diana Ferić
Diana Ferić
 Ugovori o izradi Studije izvodljivosti za novu šibensku bolnicu između Opće bolnice Šibensko – kninske  županije i tvrtke WYG savjetovanje, te o financiranju njezine izrade između Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika i Opće bolnice potpisani su danas u ravnateljstvu Opće bolnice Šibensko-kninske županije što je konkretan veliki korak k tome da Šibenik dobije novu bolnicu o čemu se govori više od 20 godina. Prva tema o kojoj su razgovarali šibenski gradonačelnik Željko Burić I aktualni župan dr.sc. Marko Jelić kada je on doša an vlast bila je upravo gradnja nove bolnice i oko toga, kako je kazao gradonačelnik Burić između tih različitih političkih opcija nema razmimoilaženja i  političkog nadmetanja. 
 
„Kako je Šibenska bolnica davne 1883. godine napravljena na periferiji grada Šibenika i koncipirana je prvotno kao 9 zasebnih zgrada paviljonskog tipa, a danas ih ima nešto više te uz činjenicu da je automobil izumljen 1886. godine, nije potrebno pretjerano naglašavati da danas, 140. godina kasnije Šibensko kninska županija ima potrebu za izgradnjom nove suvremene bolnice koja zadovoljava sve standarde moderne medicine. 
 
Izrazito sam ponosan što upravo danas kada obilježavamo 140. godišnjicu Opće bolnice Šibensko kninske županije potpisujemo ugovor o izradi studije izvodljivosti za novu bolnicu u Šibeniku. 
 
Studija izvodljivosti je prvi, temeljni i strateški najbitniji dokument za izradu nove bolnice. Ova važna prekretnica predstavlja korak naprijed u našoj misiji pružanja vrhunske zdravstvene skrbi našoj zajednici”, kazao je prije potpisivanja tih ugovora Kristijan Stipaničev, ravnatelj šibenske opće bolnice. 
 
Nova bolnica predstavlja odgovor na rastuće potrebe našeg stanovništva i suvremene izazove u zdravstvenom sektoru. Njena izgradnja omogućit će nam da unaprijedimo kvalitetu i dostupnost zdravstvenih usluga, te da stvorimo moderno okruženje koje će biti na dobrobit naših pacijenata, ali i naših djelatnika.
 
 
Današnji dan posebno je  emotivan za šibenskog gradonačelnika Željka Burića koji je više od 15 godina  šibenske bio ravnatelj bolnice i od tada do danas ‘gura’ taj projekt, kako kaže, od iznimne važnosti za Grad Šibenik i Županiju.
“Moram zahvaliti i dr. Stipaničevu i županu Marku Jeliću što su od početka shvatili važnost i nužnost izgradnje nove bolnice, bez obzira na političku pripadnost jer je ovo zajednički interes. Današnjim danom, nova bolnica postaje obveza svih budućih župana i gradonačelnika da ovaj projekt dovedu do kraja jer Studija izvodljivosti je puno više od papira. Ona će pokazati realnost i objektivnost naših razmišljanja, pokazat će što mi želimo, a s druge strane činjenica je da imamo osiguranu lokaciju, nekih 50-ak tisuća kvadrata. Struka će nam, kroz studiju reći kakva bolnica mora biti, a novac koji će biti potreban je manja briga. Novca uvijek ima, pitanje samo ladice koju trebamo otvoriti i to neću naglašavati kao problem, a Šibenik će definitivno dobiti novu bolnicu”, istaknuo je  gradonačelnik Burić.
 
Županije, kao osnivači zdravstvenih ustanova, moraju ulagati u sigurnost naših građana, počeo je svoj govor Marko Jelić.
“Ne nađemo li novac igdje drugdje, osigurat ćemo ga sami, ali će ovaj projekt biti proveden do kraja. Imamo načine a uvjeren sam da ni država ni EU neće zaboraviti najstariju ustanovu koja se brine za preko 150 tisuća ljudi jer nam gravitiraju i građani drugih županija. Nećemo dobiti samo novu bolnicu jer samo napravili inovativni zajednički projekt gdje smo osmisli zdravstvene i opće sigurnosti građana a to nema nitko u Europi. Objedinit ćemo sve hitne službe, osigurati i digitalizaciju i zelenu tranziciju čime ćemo operativnost i učinkovitost podići za nekoliko stupnjeva”, kazao je  župan Jelić.
Tvrtke WYG savjetovanje, kako je naglasila,  Jelena Kljajić Šebrek, ima  iskustvo koje imaju jamči da će posao biti obavljen u roku od ugovorenih 12 mjeseci,a pred njima nije lagan zadatak jer moraju istražiti i utvrditi potrebe stanovnika koji gravitiraju šibenskoj bolnici kao  an koji način ih nova bolnica može i mora zadovoljiti. 
„Već sutra počinjemo prve sastanke i siguran sam da ćemo sve odraditi na zadovoljstvo svih dionika”, najavila  je Kljaić Šebrek.
Vrijednost izrade Studije, koja će biti gotova za 12 mjeseci, je 501 tisuću eura, a financirat će je podjednako Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik.
 
Očekuje se da Šibenik dobije novu bolnicu za najdulje sedam godina. “Najvažnije je riješiti papire jer će ova studija biti temelj I za ono građevinsku. Kad su stari Šibenčani mogli prije gotovo stoljeća I pol izgraditi bolnicu za tri godine, valjda smo je mi sposobni  izgraditi I u kraćem roku. 
Prostorom postojeće bolnice, nakon izgradnje nove, gospodarit će Županija, ali, kako je kazao župan Jelić sve raditi u dogovoru s Gradom Šibenikom. I on I gradonačelnik Burić jamče da se taj prostor neće betonizirati niti prodati i komercijalizirati već će postojeće građevine biti zadržane, ali će imati drukčiju namjenu
Iz kategorije: Vijesti