Datum objave: 24. Lipanj 2023

POČINJE 63. MDF / Započinje vladavina umjetnosti Krešimirovim gradom i čarolija stvaralaštva iz cijelog svijeta

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji, 63. Međunarodni dječji festival (MDF) bit će otvoren večeras, a trajat će do 8. srpnja. Svečano otvorenje na ljetnoj pozornici između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice biti u znaku festivalskog zbora Zdravo maleni, koji ove godine obilježava 65 godina postojanja, i njihovih gostiju.

Festival će otvoriti dječji zbor Zdravo maleni i polaznici Dramske radionice Ivana Jelić pri HNK u Šibeniku te gostujuća predstava „Ribar Palunko i njegova žena u izvedbi kazališne družine Ivana Jelić iz Slavonskog Broda, a u režiji Marija Kovača. Gledateljima u publici i onima ispred malih ekrana, među ostalim, obratit će se i ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Šibenika, Željko Burić.

Generalna proba za večerašnje svečano otvorenje je odrađena sinoć pred punim gledalištem znatiželjne djece i njihovih roditelja i može se reći – večeras ćemo na najbolji način započeti dvotjedno slavlje umjetničkog stvaralaštva za djecu i dječjeg stvaralaštva. Veseli nas što ćemo nakon godinu dana slaganja programa konačno pokazati kojih smo to više od 160 programa u preko 750 termina pripremili za djecu svih uzrasta”, poručio je Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku pod čijim krovom stoluje MDF.

SPOSOBNOST ČUĐENJA

Svečano otvorenje 63. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku pripalo je gostima iz Slavonskog Broda kojima ovo nije prvo gostovanje na Festivalu. Poznaju se od ranijih godina baš kao i Zdravko Zima, posebni savjetnik za kulturu predsjednik RH Zorana Milanovića, koji će i večeras izaći na ljetnu pozornicu i pozdraviti okupljene kao predsjednikov izaslanik.

Tri su razloga zašto se vraćam festivalu. Prvi je što je ovo festival koji ima jednu jako dugu tradiciju. Drugi je što je grad Šibenik idealna kulisa za kazališta, a treći to što je festival za koji bi netko rekao da je star, a zapravo je vječno mlad, a uz to je najvažniji, i tako mora i ostati, i najposebniji među festivalima od Pule do Dubrovnika”, kazao je Zima, dodajući da je Međunarodni dječji festival posebnim čine djeca za koju se radi, koja u njemu sudjeluju jer djeca su sama po sebi posebna, od njih stariji imaju što naučiti. „I oni imaju tu divnu sposobnost čuđenja koju su odrasli zaboravili. Oni se još uvijek mogu čuditi kiši koja pada, kravi koja pase travu i to je prekrasno”, kazao je Zima.

VLADAVINA UMJETNOSTI

Od večeras Šibenik preuzimaju djeca, Krešimirovim gradom započinje vladavina umjetnosti i čarolija stvaralaštva iz cijelog svijeta jer na 63. Međunarodni dječji festival u Šibenik stižu gosti iz Velike Britanije, Italije, Slovenije, Španjolske i Vijetnama. Program svečanog otvorenja i ove godine gleda se u prijenosu uživo od 21.15 sati na HRT 3. Gledatelji će kroz program voditi 12-godišnja Marta Bogut, jedna od voditeljica kojoj ovo nije prvi put da sudjeluje u prvoj festivalskoj noći. „Dok me mama nije upisala u dramsku radionicu, uvijek mi je bila želja biti dijelom ovog program. Uvijek sam htjela biti na toj pozornici i pričati i danas sam jako ponosna jer sam ostvarila svoju najveću želju”, priznala je Marta.

Ovogodišnji program donosni niz predstava koje se oslanjaju na književne klasike poput „Mačka u čizmama”, „Ježevu kućicu”, „Zlatokosu” ili „Vuk i sedam kozlića”. MDF dovodi i „Operu za bebe”, dječji zbor HRT-a vraća se na scenu nakon četiri desetljeća i to upravo pred šibenskom publikom, mladi naraštaji glumaca koji talent bruse u dramskim studijima matičnih kuća također će dobiti svoje mjesto na festivalskoj pozornici. Peto godišnje doba, kako se naziva tih 14 dana 63. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, samo što nije počelo.

Iz kategorije: Vijesti