Datum objave: 18. Lipanj 2023

BOJKOT! - I Hrvatskom odjekuje poziv na potrošački bojkot proizvoda koji su neopravdano poskupjeli

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Hrvatskoj, kao i u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i još nekim europskim zemljama sve su glasniji pozivi na bojkot proizvoda koji su enormno poskupjeli. U Italiji je okidač za pokretanje potrošačkog bojkota drastično poskupljenje tjestenine, a u Hrvatskoj bi to mogao biti krumpir koji je postao dva puta skuplji od banana i približio se cijenama mesa. Kilogram uglavnom tzv. mladog krumpira, jer pravog mladog krumpira gotovo i nema, s cijenom od dva eura postao je luksuz pa se proširila gorka šala da će se krumpir u Hrvatskoj kupovati na komad, ali ne na pijaci nego kod filigrana i zlatara.
Poziv na potrošački bojkot (pre)skupih proizvoda krenuo je iz Međimurja, a brzo je naišao na istomišljenike u Istri i dijelovima Dalmacije. Društva potrošača i aktivisti društava za zaštitu potrošača smatraju da je potrošački bojkot najbolje oružje za borbu protiv visokih cijena.
Isto tako ukazuju na primjer jestivog ulja čije su cijene u jednom trenutku podivljale jer su i proizvođači i trgovci nanjušili priliku za ekstraprofit, ali to presjekla Vlada odlučnim mjerama koje su u konačnici dovele do normalizacije cijena ulja bez šteta i za proizvođače i za trgovce.

Iz kategorije: Vijesti