Datum objave: 17. Lipanj 2023

VRHUNSKA GASTRONOMIJA / Šibenski restoran Pelegrini zadržao je i u ovoj godini Michelinovu zvjezdicu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski restoran Pelegrini vrhunskog chefa Rudija Štefana jedan je od 11 restorana u Hrvatskoj koji nosi prestižnu Michelinovu zvjezdicu, a zadržao je i ove godine.

Ove su godine inspektori Michelinova vodiča uočili da je sve veća pažnja usmjerena na kvalitetu lokalnih namirnica te je veća predanost kuhara i vlasnika restorana traženju poljoprivrednika u lokalnim ekosustavima, a Pelegrini je najbolji primjer takvog odnosa prema gastronomiji.

Čak 13 novih restorana očaralo je svojim zahtjevnim senzibilitetom kako bi se pridružili ovoj novoj postavi za 2023. godinu, objavili su iz Michelina. Navode da je 89 restorana u Hratskoj dio tog izbora, uključujući 11 objekata s jednom zvjezdicom (s jednom novonagrađenom), 14 restorana s nagradom Bib Gourmand (uključujući tri nova) i 64 preporuke (uključujući devet novih).

Restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) uspješno su zadržali svoje zvjezdice.

Najveća koncentracija restorana s Michelinovom preporukom je u Zagrebu, ima ih čak 14, Dubrovniku – 9 i Splitu – šest. Iako su neki očekivali, do druge zvjezdice nije stigao ni jedan hrvatski restoran.

Nova selekcija hrvatskih restorana od strane MICHELINA potvrđuje kako gastro scena naše zemlje iz godine u godinu napreduje i prati globalne trendove, odnosno kako Hrvatska u ovom segmentu nudi vrhunsku kvalitetu koju prepoznaju i sami inspektori MICHELINA. Činjenicu da Hrvatska danas ima 11 restorana s prestižnom zvjezdicom, odnosno da imamo ukupno 89 restorana nositelja neke od oznaka MICHELINA, itekako ćemo iskoristiti u našim promotivnim aktivnostima i nastojanjima da Hrvatsku još snažnije pozicioniramo kao kvalitetnu, održivu i poželjnu cjelogodišnju eno-gastronomsku destinaciju“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.

 

Iz kategorije: Vijesti