Datum objave: 16. Lipanj 2023

GRADONAČELNIK BURIĆ / Za gomilanje smeća pokraj kontejnera nije odgovorna ni vlast ni Zeleni grad niti je to političko pitanje, za sve su krivi neodgovorni građani i njih treba prokazivati

Diana Ferić
Diana Ferić

Cijene usluga „Zelenog grada” i problemi  s odvozom otpada bila je jedna od glavnih tema Aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenik. Prvi je tu temu načeo   Mario Kovač, vijećnik Domovinskog pokreta upitavši gradonačelnika Burića zašto poslovodstvo te tvrtke ne snosi odgovornost. Pozvao se na pisanje Šibenskog portala i tomu da je državni inspektorat utvrdio nepravilnosti u izdanim računima za odvoz smeća.  

 
„Državni inspektorat je potvrdio nezakonitosti računa Zelenog grada, a nitko ne spominje odgovornost poslovodstva Zelenog grada. Ovdje je stranačka iskaznica i stranački utjecaj garancija da se poslovodstvo Zelenog grada ne dira”, ustvrdio je. 
Pitanje je postavio gradonačelniku, a odgovorio mu je Novica Ljubičić, direktor „Zelenog grada”. Gradonačelnik mu je samo rekao da „krivo interpretira i nalaz Državnog inspektorata. 
„Ako vi formirate mišljenje na temelju pisanja jednog portala onda to nije dobra priča”, zaključio je
 „Ako je nešto nezakonito onda to podliježe sankcijama. Prema nalazu tržišne inspekcije tri stvari je trebalo promijeniti. Dvije nepravilnosti su otklonjene  u postupku nadzora.  Ide se sada za tim  da svatko plati onoliko koliko ima smeća, a ne da se dijeli po broju stanara”, kazao je na Kovačevo pitanje Novica Ljubičić. 
 
Mario Kovač se pozvao  na poslovničku primjedbu jer nije dobio odgovor od onoga koga je pitao  ali mu Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća  nije dao za pravo kazavši da se to odnosi na dnevni red , ali ne  i na vijećnička pitanja. 
Kovač se nije s tim složio zaključivši da je „Glupo  je da gospodin Ljubičić govori sam o svojoj odgovornosti”. 
Ivan Rajić upozorio je na to da je „Zeleni grad” na Baldekinu, kod zgrade Pionir podzemne kontejnere postavio na cesti za što je donio i fotografiju, ali je Ante Nakić, pročelnik za komunalne poslove ustvrdio da to nije cesta nego da su postavljeni uz cestu jer je prometnica toliko široka da i dalje mogu prolaziti automobili. 
Pitanje odgovornosti direktora Zelenog grada potencirao je i vijećnik Tomislav Travčić upitavši Novicu Ljubičića spava li mirno s obzirom na masovno nezadovoljstvo građa uslugama Zelenog grada i hrpama smeća po gradu. 
„Svi vas prozivaju, a vi ode sjedite kao bucko sa žvakom u ustima. Smatrate li da dobro upravljate Zelenim gradom”, pitao je Ljubičića. 
On mu je na to kazao. „ Zeleni grad ima najnižu  fiksnu cijenu odvoza smeća u Županiji. Ukidanje broja odvoza smeća je bio samo zimi. Imamo problem s kućanstvima jer njih  3 000  nije još preuzelo niti želi preuzeti kante za odvajanje otpada. Po pitanju varijabilnog dijela  cijene odvoza koji smo povećali ne možemo ništa jer je Centar za zbrinjavanje otpada Bikarac povećao cijene. Mi moramo postupati prema Zakonu koji nije baš dobar,a zahvaljujući kojem  neki su dobili više, a neki niže račune od onih koji su plaćali prije. Mi ne možemo utjecati na građen koji ostavljaju smeće pokraj kontejnera. Unazad dva mjeseca skupili smo svaki mjesec više od 500 kubičnih metara i ispostavili račun gradu. Tako je sada kad imamo 3 000 građana koji bacaju smeće u zatvorene kontejnere, a kako će tek biti kada se njihov broj poveća na više od 4000. .
 
 
Pitanje problema s odvozom smeća i cijenama dotaknuo se i vijećnik SDP -a Tonći Restović: 
 
„Jedan sugrađanin s Meteriza se žali na odvoz smeća i kaže da plaća dva puta više od računa za vodu. Hoćete li korigirati cijene odvoza smeća. Ja to pitam gradonačelnika, a ne pročelnike”, rekao je Restović.
Gradonačelnik Burić mu je na to odgovorio:
 Moje osobno razmišljanje o Zelenom gradu je da mi moramo shvatiti da je odvoz smeća ljudski problem, a ne politički . Ako mislite da postoji ijedan gradonačelnik koji ne želi da vlada komunalni red kao i da postoji ijedan direktor komunalne tvrtke koji iz svog hira diže cijene onda se varate. Jedini izvor poslovanja komunalnih tvrtki su računi koje plaćaju građani. Ako mi divljaštvo pojedinaca pa čak i uz potporu medija definiramo kao odgovornost vlasti onda to nije dobro. Mislite li da mi možemo  dobiti bitku protiv 40 000 neodgovornih građana. Na zelenom otoku na Bualama imamo hrpe smeća koje su napravili ljudi koji tu žive,a mediji prozivaju gradonačelnika jer nije sedam puta dnevno odvezeno smeće umjesto da prokazujemo one koji to rade, a svi znaju tko su oni. Mi tu bitku ne možemo dobiti, ako probleme  odvoza otpada dižemo na razinu politike.  Naši građani ne žele koristiti  podzemne kontejnere jer ih to nešto košta. Ja ću preuzeti odgovornost ako mi pokažete da neka naša tvrtka gomila dobit i prihod ne vraća u poboljšanje kvalitete otpada, ali ovako sigurno ne”, objasnio je Burić. 
Iz kategorije: Vijesti