Datum objave: 16. Lipanj 2023

POTJERNICA: Traži se hrvatska riječ za mjesto na čelu između obrva. U potjeru je krenuo HAZ-u s ciljem da u Hrvatskoj svaki dio tijela ima svoje ime.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u sklopu prezentacije rezultate svojih znanstveno – istraživačkih pokrenula je i projekt stvaranja konačnog popisa dijelova ljudskog tijela. Projekt je plod spoznaje da u hrvatskom jeziku, za razliku od mnogih drugih jezika, ne postoje nazivi za sve dijelove tijela. Jedan dio tijela koji nema svoje ime je prostor na čelu između obrva.
Dosadašnji prijedlozi; međuobrvlje, međob, obrvno raskrižje, mršnica, nadnosna točka, obrvnica, međuočje, obrvni put, čupnica, međuobrvak, obrvlje, nadnosje, ispodčelnica, podčelje, čelonos, nosčelo, križnica i ciljarnik, nisu se pokazali sretnim rješenjima pa ni jedan neće biti prihvaćen. Lingvisti ukazuju da prostor između obrva u hrvatskom jeziku nije oduvijek i svugdje u Hrvatskoj bio bezimen. Recimo u Dalmatinskoj zagori za prostor između obrva rabila se riječ povir.

Iz kategorije: Vijesti